Τράπεζες: Ανακοινώνουν άμεσα μέτρα στήριξης της Θεσσαλίας

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο αναζητά πόρους για τη διαχείριση της ιστορικής καταστροφής στη Θεσσαλία, οι τράπεζες καλούνται να ανακοινώσουν από σήμερα μέτρα που θα κρατήσουν όρθια την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Τράπεζες: Ανακοινώνουν άμεσα μέτρα στήριξης της Θεσσαλίας

Τη στήριξη του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και την αποτελεσματική διαχείριση κάθε «διαθέσιμου ευρώ» έχουν ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι πληγείσες από τη θεομηνία επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές των ζημιών, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω ότι οι καταστροφές ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές του προϋπολογισμού και με ρεαλιστικούς υπολογισμούς υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ σε άμεσο κόστος. Την ίδια στιγμή η θεομηνία έπληξε περίπου το 5% του ΑΕΠ, το ποσοστό δηλαδή που συνεισφέρει ο θεσσαλικός κάμπος στην ελληνική οικονομία, καθώς χάθηκαν περιουσίες, υποδομές και χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών πλημμύρισαν από τεράστιους όγκους νερών.

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι «η ζημιά είναι τριπλάσια σε σχέση με τον Ιανό», επισημαίνοντας πως στόχος τους ως υπουργείου είναι να φτιάξουν γρήγορα ένα μητρώο πληγέντων ώστε οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν μέσα στον Οκτώβριο.

Στην αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στο Στρασβούργο για έκταση συνάντηση του με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με θέμα τη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της περιοχής της Θεσσαλίας. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός έδωσε ήδη το πρώτο στίγμα ότι θα αναζητήσει ευρωπαϊκούς πόρους για την ανοικοδόμηση των περιοχών.

«Θα βρεθώ στο Στρασβούργο την Τρίτη το πρωί, επικεφαλής ενός κυβερνητικού κλιμακίου για να συναντήσω την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσω μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας, προκειμένου να έχουμε μία σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη καταστροφή που σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός χθες το βράδυ από τη Λάρισα.

Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου διευρευνούν τις τελευταίες ώρες τις προοπτικές ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., αλλά και την άντληση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα έργα υποδομής. Σύμμαχος του οικονομικού επιτελείου σε αυτή την κατεύθυνση είναι το πρόσφατο, άλλωστε, παράδειγμα της Σλοβενίας που επλήγη προ εβδομάδων από καταστροφικές πυρκαγιές και έτυχε ευρωπαϊκής στήριξης τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη χρονιά.

Ο σχεδιασμός που ξεκίνησε ήδη να σχηματοποιείται περιλαμβάνει δύο mega-projects: το ένα είναι την ανάταξη του Έβρου από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου και το άλλο η ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας, η οποία έχει υποστεί συντριπτικές καταστροφές, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων όμως είναι το μακροπρόθεσμο κόστος. Και αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής της χώρας προέρχεται από τον θεσσαλικό κάμπο, κάτι που μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στα ράφια των super market και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, τροφοδοτώντας το σπιράλ της δυσβάστακτης ακρίβειας.

Η σκυτάλη στις τράπεζες

Η κοινωνία και η οικονομία της Θεσσαλίας περιμένει από σήμερα μια βαθιά ανάσα και από το πιστωτικό σύστημα. Ήδη χθες ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι η πρώτη δέσμη μέτρων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμών) από Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων σε ορίζοντα εξαμήνου.

Χθες και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών, και από σήμερα αναμένονται διευκρινιστικές ανακοινώσεις από όλες τις Τράπεζες.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η ΕΕΤ γνωστοποίησε τη στήριξή της, με κάθε πρόσφορο τρόπο, προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν πληγεί από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δύο μηνών.

Ειδικότερα, στη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΕΤ, αναφέρονται ότι: «Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε συνέχεια και της από 25 Ιουλίου 2023 ανακοινώσεώς της (μετά τις πυρκαγιές), γνωστοποιεί ότι οι τράπεζες – μέλη της θα στηρίξουν και πάλι, με κάθε πρόσφορο τρόπο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δύο μηνών. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν άμεσα από την ΕΕΤ και κάθε μέλος χωριστά».

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι όσοι πολίτες και επιχειρήσεις επιθυμούν να υποβάλουν επείγοντα αιτήματα ιδίως σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τις τράπεζες συνεργασίας τους».

Την αρχή η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

Άμεσα αντανακλαστικά έδειξε υπό το βάρος των ακραίων καιρικών συνθηκών και της ανθρώπινης τραγωδίας που βιώνουν τα τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας ανακοινώνοντας τα παρακάτω έκτακτα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων δανειοληπτών:

  • Για τους συνεπείς δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, αναστέλλεται το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων για διάστημα τριών μηνών.
  • Για τους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, αναστέλλονται συνολικά τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για διάστημα έξι μηνών.

Οι πελάτες της Τράπεζας που εμπίπτουν στα ανωτέρω μέτρα παρακαλούνται να απευθυνθούν στο δίκτυο καταστημάτων ή να αξιοποιήσουν τα ηλεκτρονικά κανάλια της Τράπεζας (internet & mobile banking) προκειμένου να υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας κ. Μπούκης Γεώργιος δήλωσε σχετικά: «Παρακολουθούμε με οδύνη την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή που πλήττει την περιοχή μας τα τελευταία 24ωρα, απειλώντας -πρωτίστως- την ανθρώπινη ζωή και καταστρέφοντας τις επιχειρήσεις, τα σπίτια και τις περιουσίες των κατοίκων της Θεσσαλίας. Η Τράπεζα μας, η Τράπεζα του τόπου μας, θα στηρίξει τους ανθρώπους της με όλες της τις δυνάμεις, όπως έχει πράξει σε όλες τις κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Ευχή μας είναι να βγούμε από αυτή την τραγωδία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

Πηγή: News247