Με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες η Κρήτη αποχαιρετά σήμερα τον Αντώνη Καρυώτη (vids)

Λαϊκός ξεσηκωμός για τον 36χρονο από τον Άγιο Νικόλαο, που έχασε τη ζωή του όταν το πλήρωμα του "Blue Horizon" τον έσπρωξε από τον καταπέλτη στη θάλασσα και πνίγηκε - Η πλοιοκτήτρια εταιρεία απέσυρε από το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς το πλοίο - Απολογούνται αύριο Σάββατο οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία, «καρατομήθηκε» ο λιμενάρχης Πειραιά και πάνε Πειθαρχικό άλλοι 4.

Με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες η Κρήτη αποχαιρετά σήμερα τον Αντώνη Καρυώτη (vids)

Δε λέει να κοπάσει η δίκαιη οργή της κρητικής -και εν γένει της ελληνικής- κοινωνίας για το έγκλημα που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά, με θύμα τον 36χρονο Αγιονικολιώτη Αντώνη Καρυώτη.

Την ώρα που -και- τη χθεσινή ημέρα συνεχίστηκαν μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων οι αντιδράσεις του κόσμου, σήμερα το μεσημέρι τα αδέλφια, οι υπόλοιποι συγγενείς, οι φίλοι και πλήθος ακόμη ανθρώπων απ’ όλη την Κρήτη θα αποχαιρετήσουν για στερνή φορά το «Αντωνιό».

Τραγική ειρωνεία: Η σορός του αδικοχαμένου Αντώνη -o οποίος αγαπούσε να ταξιδεύει με τα πλοία- επρόκειτο να αφιχθεί ακτοπλοϊκώς, στο λιμάνι του Ηρακλείου, νωρίς σήμερα το πρωί...

Η κηδεία του Αντώνη θα τελεστεί στις 12 σήμερα το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στον Άγιο Νικόλαο. Εξάλλου, η σορός του εκλιπόντα θα βρίσκεται στην εκκλησία από τις 11 το πρωί.

Αποσύρθηκε από το Ηράκλειο

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν και τις μαζικότατες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν προχθές το βράδυ σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, η πλοιοκτήτρια εταιρεία αποφάσισε να αποσύρει το "Blue Horizon" από τη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς-Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει ήδη στείλει σήμα στο υπουργείο Ναυτιλίας για αντικατάσταση του πλοίου, ενώ το δρομολόγιο θα εκτελείται από άλλο πλοίο της ίδιας εταιρείας.

Στο μεταξύ, μετά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα, είχαμε -και- την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου και αναπληρωτή προέδρου της Attica Group (σ.σ. πρόκειται για την πλοιοκτήτρια εταιρεία). Επίσης, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα σταθεί «δίπλα στην οικογένεια του εκλιπόντος με κάθε τρόπο».

«Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί εντελώς άδικα και με τρόπο αδιανόητο η ζωή ενός νέου ανθρώπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Group εκφράζει την οδύνη του και απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη συγνώμη του στην οικογένεια και τους φίλους του εκλιπόντος. Παράλληλα, και ανεξαρτήτως της δικαστικής διερεύνησης, δεσμευόμαστε ότι θα σταθούμε δίπλα στην οικογένεια του εκλιπόντος με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις.

Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος και αυτό μας έχει στιγματίσει όλους βαθύτατα. Ξεκινά άμεσα, με εγγύηση του Διοικητικού Συμβουλίου και των μετόχων, διευρυμένη και σε βάθος έρευνα και με τη συνδρομή ανεξάρτητων εξωτερικών συμβούλων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δε θα παραβιαστούν από κανέναν οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα του Ομίλου μας.

Δεσμευόμαστε, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα αξιοποιηθούν για τις αναγκαίες τομές και αλλαγές, σε όποιο επίπεδο και με όποιον τρόπο χρειαστεί.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε σήμερα (σ.σ. χθες) δεκτή την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας».

«Ήταν ενημερωμένα τα Λιμεναρχεία»

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στο Ράδιο 98,4, ο επιστημονικά υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Λασιθίου, ψυχίατρος κ. Μανόλης Καναβάκης, επεσήμανε ότι η Κοινωνική Υπηρεσία της Μονάδας είχε από καιρό ενημερώσει τα Λιμεναρχεία της Κρήτης, εξαιτίας της συνήθειας του 36χρονου Αντώνη να ταξιδεύει ακτοπλοϊκά αρκετά συχνά, ούτως ώστε μέλη των πληρωμάτων των πλοίων της γραμμής Ηράκλειο-Πειραιάς να τον προσέχουν. Όπως φάνηκε, τον αδικοχαμένο Αντώνη όχι μόνο δεν τον πρόσεξαν, αλλά κάποιοι δε δίστασαν να τον ωθήσουν σε φρικτό θάνατο.

«Το αναπηρικό κίνημα απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα έχει εξοργιστεί και ταυτόχρονα θρηνεί για τον χαμό του 36χρονου συμπολίτη μας με αναπηρία, με τον βάναυσο τρόπο που έγινε και ήρθε στη δημοσιότητα και στη γνώση όλων μας, στο λιμάνι του Πειραιά.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του Αντώνη και ταυτόχρονα ζητά την απονομή δικαιοσύνης για τον τραγικό χαμό του.

Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΣΑμεΑ σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

«Το αναπηρικό κίνημα ζητά δικαιοσύνη για τον Αντώνη και διεκδικεί πολιτικές ευαισθητοποίησης της Πολιτείας και της κοινωνίας, που θα καλλιεργήσουν την αποδοχή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και θα προάγουν την εκπαίδευση εργαζομένων αλλά και όλων των πολιτών για μια συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα και χωρίς χρονοτριβή», αναφέρει επιπρόσθετα η ανακοίνωση.

Εξάλλου, σε δήλωση που έκανε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, έκανε γνωστό ότι «η συνδρομή που μέχρι σήμερα υπήρχε στα μέλη της (σ.σ. της οικογένειας του Αντώνη) από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τις κοινωνικές υπηρεσίες θα ενισχυθεί έτι περισσότερο στο εξής, ενώ ο Δήμος με απόφαση που έλαβε θα αναλάβει τα έξοδα της κηδείας του άτυχου Αντώνη».

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για το πρωτοφανές και φρικαλέο δυστύχημα, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά, με θύμα έναν 36χρονο Κρητικό.

Οι σκηνές στο βίντεο, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, όπου εμφανίζονται μέλη του πληρώματος του "Blue Horizon" να σπρώχνουν και να πετούν στη θάλασσα τον 36χρονο Αντώνη, ενώ το πλοίο αποπλέει κανονικά για Ηράκλειο σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, κόβουν την ανάσα και προκαλούν αποτροπιασμό.

Το ΕΚΗ ζητάει απαντήσεις για τα ακριβή αίτια του άγριου και σοκαριστικού αυτού περιστατικού και απαιτεί να αποδοθούν άμεσα ευθύνες στους υπεύθυνους ναυτικούς, αλλά και σε όλους όσοι εμπλέκονται στον θάνατο του 36χρονου από τον Άγιο Νικόλαο.

Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο για τα ναυτικά χρονικά περιστατικό, που παραβιάζει κάθε έννοια ναυτικού δικαίου αφού, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και το εθιμικό δίκαιο, η ασφάλεια του ανθρώπου στη θάλασσα είναι πρώτιστης σημασίας. Το ΕΚΗ ζητάει την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, μετά τον σάλο που είχε προκληθεί εξαιτίας δηλώσεων που έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας, ο τελευταίος έγραψε στο Twitter: «Ζητώ συγνώμη αν άθελά μου, με λανθασμένη διατύπωση, ενδεχομένως κάποιοι εξέλαβαν την καταδίκη μου προς το περιστατικό και την ανάγκη διαλεύκανσής του ως εξίσωση του θύματος με τον θύτη. Ο Αντώνης και η οικογένειά του είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της τραγωδίας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε αναφέρει μιλώντας στο Open: «Εγώ θεωρώ πως σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν γι’ αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν πίσω ένα μισθό, ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

Οργή από την αδερφή του - «Να μη βγουν από τη φυλακή ποτέ»

«Να μη βγουν από τη φυλακή ποτέ, να σαπίσουν εκεί μέσα θέλω», δήλωσε η αδελφή του Αντώνη Καργιώτη μιλώντας στο "Live News". Τόσο η ίδια, όσο και άλλοι συγγενείς και φίλοι του εκλιπόντος ζητούν να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι όσοι ευθύνονται για το φρικτό τέλος του αγαπημένου τους ανθρώπου.

«Να κάτσουν ισόβια μέσα», είπε ο κουνιάδος του 36χρονου.

«Το έμαθα από τον αδερφό μου τον μεγάλο, τον Νικολή. Τι να πω;», ανέφερε κλαίγοντας η αδελφή του θύματος.

«Ήταν απάνθρωπο αυτό που έκαναν, ήταν ένα αθώο και καλό παιδί», ανέφερε γειτόνισσα του Αντώνη.

«Καρατομήθηκε» ο Λιμενάρχης Πειραιά - Απολογούνται αύριο Σάββατο οι 4 συλληφθέντες

Ας σημειωθεί ότι οι τέσσερις συλληφθέντες για την ανθρωποκτονία του 36χρονου Αντώνη έλαβαν προθεσμία και θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή Πειραιά, αύριο Σάββατο. Μέχρι τότε θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Ο ναυτικός που ώθησε τον 36χρονο κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, ενώ ο καπετάνιος του "Blue Horizon" κατηγορείται για επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες. Όλες οι εν λόγω πράξεις είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Στον απόηχο της αδιανόητης δολοφονίας, χθες «καρατομήθηκε» ο λιμενάρχης Πειραιά, ενώ παραπέμπονται σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τέσσερα στελέχη του Λιμενικού. Η απόφαση ελήφθη μετά την παράδοση στον αρμόδιο υπουργό του πορίσματος της ΕΔΕ που διενεργήθηκε.

«Μετά την παράδοση του πορίσματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε εντολή στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για τους οποίους προκύπτουν ευθύνες, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ. Παράλληλα, έδωσε εντολή στον κ. αρχηγό για την απομάκρυνση του κεντρικού λιμενάρχη Πειραιά και του διοικητή του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Ακόμη, ο κ. υπουργός έδωσε εντολή για την άμεση επιστροφή αποσπασμένων στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από Υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, προς ενίσχυση της επιτήρησης και αστυνόμευσης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Σημειώνεται πως συνεχίζεται η διερεύνηση για ενδεχόμενες άλλες ευθύνες που σχετίζονται με τον απόπλου του πλοίου "Blue Horizon"», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: neakriti.gr