Ο Ζελένσκι αντικαθιστά τον υπουργό Αμυνας με φόντο οικονομικές ατασθαλίες

Η τύχη του υπουργού Άμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, είχε γίνει αντικείμενο προβληματισμού στη δημόσια σφαίρα της Ουκρανίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιεραρχία της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι αντικαθιστά τον υπουργό Αμυνας με φόντο οικονομικές ατασθαλίες

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αντικαταστήσει τον υπουργό Αμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, προβαίνοντας στη μεγαλύτερη αλλαγή στην κυβέρνηση από την εισβολή της Ρωσίας τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

Η τύχη του Ρέζνικοφ είχε γίνει αντικείμενο προβληματισμού και εικασιών στη δημόσια σφαίρα της Ουκρανίας, αφότου αποκαλύφθηκαν οικονομικές ατασθαλίες στο υπουργείο και η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες για πιθανή διαφθορά αξιωματούχων.

Ο Ζελένσκι προανήγγειλε θα αντικαταστήσει τον Ρεζνίκοφ, ο οποίος δεν έχει εμπλακεί προσωπικά στις έρευνες για κακοδιαχείριση στρατιωτικών συμβάσεων, με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, πρόεδρο του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας. Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει πως το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, το οποίο πρέπει να εγκρίνει την αλλαγή, θα υπογράψει το αίτημά του.

«Ο Ολέκσιι Ρέζνικοφ έχει περάσει περισσότερες από 550 ημέρες πολέμου», σημείωσε ο Ζελένσκι. «Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και διαφορετική αλληλεπίδραση τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία γενικότερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρεζνίκοφ είχε συγκεντρώσει επαίνους για τις διαπραγματεύσεις της μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων δυτικού οπλισμού. Επέβλεψε επίσης την επέκταση του στρατού και τη μετάβασή του από ένα «σοβιετικό» οπλοστάσιο σε δυτικά συστήματα εν μέσω πολέμου.

Ηταν ανάμεσα στους ελάχιστους, κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας που είχαν παραμείνει στο Κίεβο, όταν η πρωτεύουσα είχε κυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή.