Ισχυρές αναζωπυρώσεις σε Έβρο και Ροδόπη (vid)

Μεγάλες εστίες αναζωπύρωσης συνεχίζουν να υπάρχουν στον Έβρο και στη Ροδόπη.

Ισχυρές αναζωπυρώσεις σε Έβρο και Ροδόπη (vid)

Μεγάλες εστίες αναζωπύρωσης περιμετρικά από τον οικισμό Κοτρωνιά, επιμένουν στην Αλεξανδρούπολη καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν και μάλιστα η δημοσιογράφος Ειρήνη Τσακίρη περιγράφει ως τραγική την κατάσταση, ενώ ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν προς Σουφλί λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι. Στις 6.30 χθες το απόγευμα η περιοχή εκκενώθηκε με μήνυμα 112 ενώ από τις 5.30 τα ξημερώματα επιχειρούν τα εναέρια μέσα προσπαθώντας να περιορίσουν το μέτωπο.

Για ακόμα ένα βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στον Έβρο έδωσαν μάχη με τις νέες αναζωπυρώσεις που είναι σε δύσβατες δασικές περιοχές όπου η κατάσβεση γίνεται μόνο με εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι προσπάθειες κατάσβεσης της 12ης ημέρας επικεντρώνονται στις περιοχές Λευκίμμη, Κοτρωνιά και Τρεις Βρύσες. Παράλληλα στην πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Κασσιτερά.
Χθες, Τρίτη 29 Αυγούστου, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα σημειώθηκε μια μεγάλη αναζωπύρωση στην Κοτρωνιά, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή με την οδηγία να κατευθυνθούν προς Γιαννούλη.

Ολονύχτια «μάχη» των πυροσβεστών

Χθες το απόγευμα εστάλη ακόμα ένα μήνυμα μέσω του 112, αυτή τη φορά για να εκκενωθεί η περιοχή Κοτρωνιά με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς Γιαννούλη

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.
Ανάμεσα στους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες στον Έβρο είναι δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αλβανία.


Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στη Δαδιά, και κατέγραψε την απόγνωση των κατοίκω και την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Αποκαρδιωτικές, είναι οι εικόνες από drone του εθνικού δρυμού, στο δάσος.

Η επόμενη μέρα μετά την καταστροφή – Συσκέψεις και λήψη μέτρων αποκατάστασης

Η διαδικασία των αιτήσεων των αποζημιώσεων είναι σε εξέλιξη ενώ ο απολογισμός στο ζωικό κεφάλαιο είναι 2300 χαμένα αιγοπρόβατα στον Έβρο, 200 χοιρίδια και γύρω στα 10 βοοειδή. Μεταξύ αυτών των ζώων υπάρχουν και πολλά τα οποία είναι αγνοούμενα.

Άμεσα αναδασωτέες οι πυρόπληκτες περιοχές σε Έβρο και Πάρνηθα, όπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Άμεσα και οι εργασίες για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για τον καθαρισμό των ρεμάτων, με ευθύνη των Περιφερειών. Ειδική φροντίδα για την άγρια πανίδα. Κριτική από την Αντιπολίτευση. Αύριο στη Βουλή η συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Πηγή: ertnews.gr