Αττική Οδός: Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει ο διαγωνισμός για τον αυτοκινητόδρομο

Στην πιο κρίσιμη φάση πέρασε ο διαγωνισμός για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Αττική Οδός: Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει ο διαγωνισμός για τον αυτοκινητόδρομο

Στην πιο κρίσιμη φάση πέρασε ο διαγωνισμός για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού. Οι "πύλες" του ΤΑΙΠΕΔ άνοιξαν την Παρασκευή 25 Αυγούστου και δύο σχήματα ανά ημέρα μπήκαν να ελέγξουν τους φακέλους των ανταγωνιστών τους. Το "ξεσκόνισμα" των φακέλων συνεχίστηκε και πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Οι συζητήσεις για τυχόν προσφυγές έχουν ανάψει τις τελευταίες ημέρες και στην ουσία, αν το ΤΑΙΠΕΔ περάσει "αναίμακτα" αυτό το 10ημερο παράθυρο τότε θα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα στην διαγωνιστική διαδικασία. Λόγω της σταδιακής εισόδου των σχημάτων στους φακέλους, το 10ήμερο των προσφυγών κλείνει επίσης σταδιακά 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το χρονικό σημείο αν κάποιο σχήμα (ή και περισσότερα) δημιουργήσουν προδικαστική προσφυγή, τότε αυτή θα εξεταστεί από την ΕΑΔΗΣΥ.

Αυτό θα σημάνει την πρώτη δεδομένη καθυστέρηση καθώς αν η ΕΑΔΗΣΥ κάνει δεκτή την προσφυγή τότε θα έχουμε μια καθυστέρηση μερικών εβδομάδων. Αν η ΕΑΔΗΣΥ απορρίψει την προσφυγή τότε το σχήμα έχει και τη δυνατότητα να υποβάλλει ασφαλιστικά μέτρα -εφόσον το επιθυμεί- στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εκεί, θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες μέχρι την εκδίκαση. Αν τα μέτρα απορριφθούν ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί με μικρή χρονική απόκλιση. Αν όμως γίνει δεκτή η αίτηση, τότε ο διαγωνισμός μπαίνει σε κλοιό μεγάλων χρονικών καθυστερήσεων καθώς θα κληθεί να γίνει δικάσιμος που συνήθως απαιτεί κάποιους μήνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως σε παλαιότερους διαγωνισμούς (για δημόσια έργα) έχουμε δει προσφυγές και ενστάσεις ακόμα και στο παρά ένα της προθεσμίας, οπότε μέχρι το ρολόι να δείξει το τέλος του χρόνου και την 6η Σεπτεμβρίου, η αναμονή θα είναι διαρκής. Σε κάθε περίπτωση ήδη από τις 4.9 που τελειώνει η προθεσμία για τα πρώτα σχήματα θα φανούν οι "ορέξεις" των συμμετεχόντων.

Αυτό το σενάριο είναι το απευκταίο για το ΤΑΙΠΕΔ που θέλει να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό on time. Το ιδανικό σενάριο είναι να φτάσουμε στην 6η Σεπτεμβρίου με μηδέν ενστάσεις, να πραγματοποιηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο στις 7 Σεπτεμβρίου για να ανοίξουν οι προσφορές και να βγει το δελτίο τύπου (την ίδια ή την επόμενη ημέρα) που θα μας κάνει γνωστό τον προτιμητέο επενδυτή.

Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός όλων των εποχών για το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και ο διαγωνισμός που έχει συγκεντρώσει πάνω του όλα τα βλέμματα έχει δημιουργήσει μια μεγάλη προσδοκία στους συμμετέχοντες.

Το νικητήριο σχήμα θα προσθέσει στο άρμα του το πλέον εμπορικό asset στον κόσμο των υποδομών και θα αναβαθμιστεί στην βίβλο των κατασκευών της χώρας. Οι σημερινοί παραχωρησιούχοι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΑΒΑΞ έχουν ενωμένες δυνάμεις για τη διατήρηση της Αττικής Οδού ενώ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ πλαισιωμένοι από ξένες εταιρείες και funds την διεκδικούν επί ίσοις όροις. Στο παζλ έχουν προστεθεί και μεγάλες δυνάμεις που θέλουν το asset όπως η ισπανική Abertis.

Η παραχώρηση της Αττικής Οδού ήταν το πρώτο μεγάλο οδικό έργο παραχώρησης στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Την δεκαετία του 1990 όταν και έγινε ο διαγωνισμός και ακολούθως ξεκίνησαν τα έργα, θεωρήθηκε -και είναι- ως ένα μεγάλο επίτευγμα. Στην ουσία έδωσε πλούσια εμπειρία σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ και έγινε πιλότος για τις επόμενες οδικές παραχωρήσεις.

Θεωρείται -και είναι- ο εμπορικότερος οδικός άξονας της Ελλάδας και ένας από τους εμπορικότερους αστικούς αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης με την κίνηση να κινείται ανοδικά σε πάνω από 250.000 ημερησίως ενώ το ρεκόρ του είναι ακόμα και πάνω από 300.000 οχήματα.

Πηγή: news247.gr