Ο διεθνής Τύπος για τη φωτιά στον Έβρο: «Η πυρκαγιά καίει περιοχή μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη»

Τρομάζουν τα στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά που εξακολουθεί να καίει στον Έβρο. Συνεχείς αναφορές στον πύρινο εφιάλτη που ζει η χώρα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού.

Ο διεθνής Τύπος για τη φωτιά στον Έβρο: «Η πυρκαγιά καίει περιοχή μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη»

Για 11η ημέρα εξακολουθεί να καίγεται ο Έβρος με τη φωτιά να είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Κομισιόν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη (29/08).

Δύσκολα μπορεί να συλλάβει κανείς το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της και εξακολουθεί να καταστρέφει η πυρκαγιά, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη να περιορίσουν τη φωτιά πριν αλλάξουν οι άνεμοι αργότερα σήμερα σε Νότιοι.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται κυρίως στις περιοχές Στάνες και Μουκαντές που υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο, ενώ στις άλλες εστίες της περιοχής καλύτερη εικόνα δείχνουν τα μέτωπα σε Λεπτοκαρυά και Κασσιτερά.

Τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus είναι ενδεικτικά του μεγέθους της καταστροφής και μόνο τρόμο προκαλούν. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, η πυρκαγιά στον Έβρο, που μεταξύ άλλων αποτελεί και τη φονικότερη στην Ευρώπη, έχει καταστρέψει μια περιοχή μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη.

Όπως ενημερώνει σε ανάρτησή της η Copernicus EMS, η πυρκαγιά κατέστρεψε τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια), ενώ η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (300,5 τετραγωνικά μίλια).

Οι αναφορές του διεθνή Τύπου για τη φωτιά στον Έβρο είναι συνεχείς, με τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες να πραγματοποιούν εκτενείς αναφορές, μετά και την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ΕΕ.

Ο Guardian για τη φωτιά στον Έβρο
Ο Guardian για τη φωτιά στον Έβρο GUARDIAN

Είχε προηγηθεί εκτενές ρεπορτάζ του CNN την Κυριακή, στο οποίο γινόταν λόγος για μία "χαμένη μάχη" για να "σωθούν οι πνεύμονες της Αθήνας" ενώ επισήμαινε την έλλειψη των δυνάμεων πυρόσβεσης.

"Η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια φορά στο έλεος των δασικών πυρκαγιών και φέτος είναι χειρότερες από ποτέ" ανέφερε το δημοσίευμα και συνέχιζε: "Την ημέρα ο αέρας γεμίζει καπνό και τον θόρυβο των σειρήνων, τις κραυγές των κατοίκων και των σωστικών συνεργείων και το επίμονο θόρυβο των ελικοπτέρων, καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες από ψηλά. Ένας αόρατος εχθρός είναι ο άνεμος, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει να ανάψει μια φλόγα σχεδόν από το τίποτα και να την ωθήσει να καταβροχθίσει φρέσκο έδαφος. Την Πέμπτη, καθώς ετοιμάζαμε μια ζωντανή λήψη, το διαπιστώσαμε μόνοι μας, καθώς μια μικρή κοντινή φωτιά ξαφνικά εκτυλίχθηκε σε μια άγρια φλόγα, αναγκάζοντάς μας να τρέξουμε".

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

"Για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα", αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της και παραθέτει τη συνδρομή της στην επιχείρηση κατάσβεσης:

"Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη.

Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Επιπλέον, η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη αποστολή στην οποία συμμετείχαν 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων πυρκαγιών."

Ο Janez Lenarčič, αρμόδιος Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε: "Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς δίνει μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη επιχείρηση αεροπυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για ταχεία και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με τον ελληνικό λαό και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά μας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων".

πηγή: News247