Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις για την κατάσταση στα μέτωπα, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές.

Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες οριοθέτησης της φωτιάς συνεχίζονται αμείωτες καθώς η αλλαγή των ανέμων σε νότιους όπως είχαν προειδοποιήσει οι τοπικές αρχές, μπορεί να αποβεί καταστροφική για νέες περιοχές οι οποίες δεν είναι κινδυνέψει μέχρι στιγμής από το πύρινο μέτωπο.

Το βασικό μέτωπο και το τελευταίο 24ωρο είναι στο δυτικό τμήμα του Έβρου, στην περιοχή Κασσιτέρα, Κοτρωνιά και Τρεις Βρύσες, ενώ στη Ροδόπη οι δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο μεταξύ των περιοχών Κασσιτερά και Κίρκης.

Στο σημείο επιχειρούν 474 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων, και από αέρος 7 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας έστησαν μία μεγάλη επιχείρηση στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά, δημιουργώντας μία γραμμή άμυνας, ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς.

«Προστατεύουμε τον πυρήνα της Δαδιάς. Έχουμε κάνει ένα οχυρό πάνω από την περιοχή της Κοτρωνιάς», ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Σχετικά με τα υπόλοιπα μέτωπα ο κ. Αρτοποιός εκτίμησε ότι θα κλείσουν σιγά σιγά τα μέτωπα και της Βοιωτίας και της Αττικής. «Υπάρχουν μικροεστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς και πάμε σε μία πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα σε όλα αυτά τα μέτωπα», υπογράμμισε.

Συνεχίζεται η «μάχη» στην Πάρνηθα

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών και σήμερα Δευτέρα 28/8 στο μέτωπο της Πάρνηθας, όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει, με τις δυνάμεις να επικεντρώνονται στην νοτιοδυτική πλευρά και την περιοχή του Φρουρίου της Φυλής.

Στην περιοχή επιχειρούν 26 πυροσβέστες, με 77 οχήματα και ένα ελικόπτερο, και όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Βελτιωμένη η κατάσταση στις Σέρρες

Για καλύτερη κατάσταση του μετώπου στις Σέρρες, κάνει λόγο επίσης η Πυροσβεστική, σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας (28/8) στην περιοχή της Νιγρίτας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση σε περιοχή νότια του Αηδονοχωρίου, και αυτή την ώρα στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες, πέντε οχήματα αλλά και μία ομάδα πεζοπόρων.

Οροθετήθηκε η φωτιά στην Άνδρο

Οριοθετημένη είναι ωστόσο η φωτιά στην Άνδρο, η οποία εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή Βιτάλι, στα βόρεια του νησιού, ενώ πιθανότατα λόγω των κεραυνών είχαν δημιουργηθεί δύο νέα μέτωπα στις Γίδες και τον Άνω Άγιο Πέτρο.

Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης».

«Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο - Συνεχείς συσκέψεις

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη μετέβη σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Το κλιμάκιο απαρτίζουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και Σταύρος Κελέτσης αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος.

Το πρωί στο κτήριο του Νομαρχείου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης, ο αν. υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, οι δήμαρχοι του Νομού Έβρου, ο δήμαρχος Σαπών Κώστας Χαριτόπουλος, ο δήμαρχος Νέστου του Νομού Ξάνθης, Σάββας Μιχαηλίδης και ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. Χρήστος Μέτιος.

Παράλληλα, στις αίθουσες του Νομαρχείου ο κ. Τριαντόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Νομό, με επιμελητηριακούς φορείς για θέματα αποζημιώσεων των επιχειρήσεων, καθώς και με τον δήμαρχο Σαμοθράκης Νίκο Γαλατούμο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Μάκρης, Δικέλλων και Μεσημβρίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέματα πρωτογενούς τομέα και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή και του υφυπουργού κ. Κελέτση, του Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Στρατάκου και του προέδρου ΕΛΓΑ, Αν. Λυκουρέντζου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχαν συνάντηση στο επιχειρησιακό κέντρο στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης με στελέχη της ΓΑΔ-ΑΜΘ και της ΕΛ.ΑΣ.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου μετέβη στη Ροδόπη, όπου πραγματοποιεί επισκέψεις στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης μεταξύ των οποίων των Σαπών και του Ιάσμου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βορίδης μετά το πέρας της σύσκεψης μετέβη στη Δαδιά, ενώ ο κ. Λιβάνιος επισκέφτηκε τον οικισμό της Παλαγίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Πηγή: cnn.gr