Φωτιές στον Έβρο: Ανεξέλεγκτα τα δύο πύρινα μέτωπα - Απειλείται το χωριό Λευκίμμη

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να καίει η φωτιά στον Έβρο, με τα δύο κύρια μέτωπα σε Λεπτοκαρυά και Δαδιά να παραμένουν ενεργά. Οι φλόγες απειλούν τη Λευκίμμη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εκκένωσης του χωριού.

Φωτιές στον Έβρο: Ανεξέλεγκτα τα δύο πύρινα μέτωπα - Απειλείται το χωριό Λευκίμμη

Μάχη με τις φλόγες δίνουν Πυροσβέστες, δυνάμεις του Στρατού, κάτοικοι και εθελοντές για ένατη συνεχόμενη ημέρα στον Έβρο, με τα δύο κύρια μέτωπα της φωτιάς στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς και στη Δαδιά να παραμένουν ενεργά.

Στη Λευκίμμη οι κάτοικοι δέχθηκαν νωρίτερα, το μεσημέρι της Κυριακής (27/8), μήνυμα εκκένωσης από το 112 προς Τυχερό, με τις εικόνες από τις επιχειρήσεις κατάσβεσης να δείχνουν ότι η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα και απειλεί να μπει στο χωριό.

Λεωφορεία απομακρύνουν τους υπερήλικες κατοίκους από το χωριό ενώ οι νεότεροι φαίνεται πως μένουν πίσω για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Στην περιοχή επιχειρούν δύο καναντέρ, ενώ δύο φορτωτές του Δήμου Σουφλίου κάνουν εργασίες επέκτασης αντιπυρικής ζώνης πέριξ της Λευκίμμης, παρουσία δύο πυροσβεστικών οχημάτων.

Μέσα στο χωριό βρίσκονται αυτή την ώρα σε ετοιμότητα 4 πυροσβεστικά οχήματα από τη Βουλγαρία με 16 άνδρες, καθώς και δυνάμεις του στρατού.

Συνολικά στον Έβρο επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Μήνυμα από το 112 δέχθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (27/8) και οι κάτοικοι στην περιοχή Κασσιτέρα της Ροδόπης για να απομακρυνθούν προς Σάπες.

Τα δύο μέτωπα της φωτιάς στον Έβρο

Όπως αναφέρεται τα μέτωπα της φωτιάς στον Έβρο είναι δύο. Το ένα στην περιοχή Λεπτοκαρυάς – Αισύμης, όπου το βράδυ του Σαββάτου (26/8) απείλησε και το χωριό της Αισύμης, που καίει με κατεύθυνση προς το γειτονικό νομό Ροδόπης,. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να μην φτάσει στο χωριό, καθώς οι άνεμοι ενισχύονται και πάλι στην περιοχή.

Το δεύτερο μέτωπο εντοπίζεται στην περιοχή της Δαδιάς, το οποίο κινείται προς τον Κοτρωνιά, όπου και εκεί καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και να μην διασχίσει τον οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται Δρυμός πλούσιος σε βλάστηση. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σε περίπτωση που γίνει αυτό θα είναι πλέον δύσκολο να ελεγχθεί ενώ δεν αποκλείεται να απειλήσει και κατοικημένες περιοχές και πιο συγκεκριμένα τα χωριά Κοτρωνιά και Γιάννουλη.

Εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες με τις τοπικές αρχές και φορείς να έχουν τελεσίγραφο προς πάσα κατεύθυνση ότι μέχρι απόψε το βράδυ θα πρέπει να οριοθετηθούν οι φωτιές γιατί από αύριο Δευτέρα αναμένεται να αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων και υπάρχει ο κίνδυνος η φωτιά να μεταπηδήσει σε περιοχές που δεν έχει κάψει τις προηγούμενες ημέρες.

Νέο βίντεο από τη φωτιά στη Λευκίμμη:

Πέτροβιτς: Έκκληση για ενίσχυση των μέσων

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία "πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή" τόνισε.

"Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο", ανέφερε, προσθέτοντας: "Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή", είπε.

"Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν" συμπλήρωσε.

"Το δάσος της Δαδιάς δεν είχε καθαριστεί"

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να κατασβεστεί η πυρκαγιά εξήγησε ότι "μιλάμε για μεγάλο ενιαίο μετωπο από το δάσος της Δαδιάς με την πυρκαγιά που ξέσπασε βορείως της Αλεξανδρούπολης" ενώ σημείωσε ότι το δάσος δεν είχε καθαριστεί.

"Το δάσος Δαδιάς είναι παρθένο. Είδατε τις πρώτες μέρες ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ώρες έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους 7-8 μποφόρ μέσα στο μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά. Απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα. Η εκτίμηση μας είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Πρώτον, επειδή το δάσος αυτό δεν είχε, δεν είχε ποτέ καθαριστεί στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Αλλά, δεν είχε καθαριστεί", δήλωσε.

Τέλος είπε ότι το επόμενο ζήτημα που θα προβληματίσει, αλλά σε δεύτερο χρόνο είναι οι πλημμύρες. "Γιατί μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι πλημμύρες χρειάζονται ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά για τους οικισμούς" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικό κλιμάκιο τη Δευτέρα στον Έβρο για τις φωτιές

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου αναμένεται η παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές του Έβρου, σύμφωνα με το e-evros.

Συγκεκριμένα, επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικράτειας Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο.

Το υπουργικό κλιμάκιο θα συνοδέψουν επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, οι οποίοι βρέθηκαν την Τετάρτη στις πληγείσες περιοχές της Ροδόπης. Παρόν θα είναι και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης ενώ μαζί τους θα είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Γιάννης Σμυρλής.

Το υπουργικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πυρόπληκτές περιοχές και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συσκέψεις με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους πυρόπληκτους δήμους, αλλά και όλους τους φορείς που είναι αρμόδιοι για την αποκατάσταση και διαχείριση των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί η Ροδόπη και ο Έβρος.

πηγή: News247