H δολοφονία του «πατέρα» του αμερικάνικου ναζισμού

Στις 25 Αυγούστου 1967 ο Τζορτζ Λίνκολν Ρόκγουελ, ιδρυτής του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος, δολοφονείται από πρώην μέλος του. Ο Ρόκγουελ ίδρυσε την οργάνωση με το όνομα Παγκόσμια Ένωση Ελεύθερων Επιχειρηματικών Εθνικών Σοσιαλιστών (WUFENS), αλλά μετονομάστηκε σε Αμερικανικό Ναζιστικό Κόμμα το 1960.

H δολοφονία του «πατέρα» του αμερικάνικου ναζισμού

Το κόμμα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα ιδανικά και τις πολιτικές του ναζιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία και τη διατήρηση της λευκής φυλής. To κόμμα εξέδιδε το πολιτικό περιοδικό «Stormtrooper», εμπνευσμένο από τις ειδικές στρατιωτικές μονάδες της Γερμανίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 25 Αυγούστου ο Ρόκγουελ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Για τη δολοφονία του καταδικάστηκε ο Ελληνοαμερικανός και μέλος του ναζιστικού κόμματος, Τζον Πάτλερ, ο οποίος και έμεινε 20 χρόνια στη φυλακή. Μετά τον θάνατο του Ρόκγουελ, ο 78χρονος πατέρας του είχε δηλώσει: «Δεν με εκπλήσσει καθόλου, το περίμενα ότι θα συνέβαινε εδώ και αρκετό καιρό».

Λίγο μετά τη δολοφονία του Ρόκγουελ, το κόμμα διαλύθηκε και υπήρξαν ορισμένες μικρές ομάδες που χρησιμοποίησαν το όνομα Αμερικανικό Ναζιστικό Κόμμα. Τα ηνία του κόμματος ανέλαβε ο Ματ Κόελ, ενώ το 1974 επήλθε η διάσπαση και δημιουργήθηκε η Εθνική Συμμαχία από τον Ουίλιαμ Λούθερ Πιρς. To κόμμα έχει αναλάβει από το 2014 ο Ρόκι Σουχάιντα.

Στις 3 Νοεμβρίου 1979 μερικά μέλη του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος και μιας ομάδας της Κου Κλουξ Κλαν επιτέθηκαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας. Πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε πολίτες και τραυμάτισαν άλλους 11. Από τη διενεργηθείσα δικαστική έρευνα αποκαλύφθηκε ότι ο επικεφαλής της επίθεσης ήταν ο Έντουαρντ Ντόζον, μέλος της ΚΚΚ και πληροφοριοδότης της Αστυνομίας. Η ανάκριση έδειξε την εμπλοκή σαράντα μελών της ΚΚΚ και ναζιστών στην επίθεση. Δεκάξι συνελήφθησαν και έξι οδηγήθηκαν σε δίκη. Αθωώθηκαν όλοι από δικαστήριο που το αποτελούσαν μόνο λευκοί ένορκοι. Το νομικό σκέλος της υπόθεσης έληξε με αγωγή που υπέβαλαν οι συγγενείς των θυμάτων κατά των μελών της ΚΚΚ. Οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν στις 300.000 δολάρια. Οι πυροβολισμοί έγιναν γνωστοί ως «σφαγή στο Γκρίνσμπορο». Για το περιστατικό γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «Greensboro: Closer to the truth» (2007).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1898: Επτακόσιοι Έλληνες και 17 Άγγλοι σφαγιάζονται στο Ηράκλειο της Κρήτης από τους Τούρκους. Η σημερινή κεντρική «Οδός 25ης Αυγούστου» στην πόλη ονομάστηκε έτσι από αυτό το γεγονός.

1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανακηρύσσεται από τη Βουλή άξιος ευεργέτης και σωτήρας για την «Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών».

1928: Πρωτοεμφανίζονται οι αριθμοί στις φανέλες των παικτών στους αγώνες ποδοσφαίρου Άρσεναλ - Σέφιλντ Γουένσντεϊ και Τσέλσι - Σουόνσι Τάουν. Οι γηπεδούχοι φοράνε νούμερα από 1 έως 11 και οι φιλοξενούμενοι από 12 έως 22.

1949: Στις 5.30 το πρωί ο Εθνικός Στρατός εξαπολύει την τελική επίθεσή του στον Γράμμο εναντίον των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού.

1959: Ξεκινάει επίσημα η Α’ Εθνική ποδοσφαίρου στην Ελλάδα με 16 ομάδες.

1959: Στη Φαιστό της Κρήτης η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή ανακαλύπτει σπουδαίες παραστάσεις θρησκευτικών μινωικών τελετών.

1960: Τελετή έναρξης των 17ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Ρώμη. Για πρώτη φορά ξανακούγεται ο ολυμπιακός ύμνος του Σπύρου Σαμάρα που είχε αναγνωριστεί δύο χρόνια νωρίτερα από τη ΔΟΕ ως μόνιμος και επίσημος ύμνος των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

1979: Στην Ισπανία το 85% ψηφίζει υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας και των εδαφών των Βάσκων.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Κεν Τάιλερ, ιδρυτής της ομώνυμης ομάδας της Φόρμουλα 1.

2004: Η Φανή Χαλκιά αποθεώνεται τερματίζοντας πρώτη στα 400 μ. εμπόδια με 52.82 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

2005: Η Εθνική Νέων μπάσκετ, με τον Μάνο Μανουσέλη στον πάγκο της, ανακηρύσσεται δευτεραθλήτρια κόσμου, αφού στον τελικό ηττάται από τη Λιθουανία με 65-63, με βολές σε νεκρό χρόνο.

2007: Στο 31ο λεπτό του αγώνα Σεβίλλη - Χετάφε 4-1 του ισπανικού πρωταθλήματος ο 23χρονος αμυντικός Αντόνιο Πουέρτα τραυματίζεται και μεταφέρεται στην εντατική. Τρεις μέρες μετά, στις 28/8, την ημέρα της προγραμματισμένης ρεβάνς ΑΕΚ - Σεβίλλη για το Τσάμπιονς Λιγκ, θα πεθάνει, ο δε αγώνας θα αναβληθεί.

2018: Σπάνια Φεράρι 250 GTO, μοντέλο του 1962, πωλείται στην τιμή-ρεκόρ των 48,4 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του Οίκου Σόθμπις στο Μποντερέι της Καλιφόρνια. Το αυτοκίνητο ανήκε στον δρ. Γκρέγκορι Ουίτεν, πρόεδρο της Numerix Software.

2020: Η ΠΑΕ Ξάνθη ανακοινώνει ότι η Insports IKE, που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της, ήρθε σε συμφωνία με τον Ελληνοαυστραλό επιχειρηματία Μπιλ Πάπας για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.