Φωτιά στη Φυλή: Σπίτια στις φλόγες - Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους

Δύσκολες αναμένονται οι επόμενες ώρες για τους κατοίκους της Φυλής λόγω της πρόβλεψης για δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες και ενίσχυσης των ανέμων που τροφοδοτούν την πυρκαγιά η οποία καίει από το πρωϊ της Τρίτης (22/8) στην περιοχή.

Φωτιά στη Φυλή: Σπίτια στις φλόγες - Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους

Οι κάτοικοι Φυλής, μετά από μηνύματα από το 112 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους ορισμένα από τα οποία έχει πλησιάσει απειλητικά η πυρκαγιά.

Ήδη οι φλόγες βρίσκονται στις αυλές των πρώτων σπιτιών, ενώ κίνδυνο διατρέχει και η Μονή Κλειστών όπου ήδη έσπευσε ομάδα της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό των μοναχών που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και δίνουν μάχη με την πυρκαγιά που μαίνεται σε δασική έκταση στην Φυλή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στην περιοχή της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών».

Οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο σημείο όπου έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά καθιστούν δύσκολο το έργο των δυνάμεων. Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν, μέχρι στιγμής, κινητοποιηθεί 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι της περιοχής της Φυλής ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Άνω Λιόσια.

«Εαν είστε στη Φυλή, απομακρυνθείτε προς Ανω Λιόσια», αναφέρει το μήνυμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 11:56 σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» στη Φυλή.

Στο σημείο μέχρι στιγμής επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα ενώ έχουν κινητοποιηθεί και εναέριες δυνάμεις.

Σε κίνδυνο η Μονή Κλειστών

Συναγερμός έχει σημάνει για τις μοναχές στη Μονή Κλειστών στους πρόποδες της Πάρνηθας καθώς οι φλόγες έφθασαν και απειλούν το μοναστήρι.

Ομάδα της ΕΜΑΚ σπεύδει στη Μονή για τον την προληπτική απομάκρυνση των μοναχών.

Αστυνομικοί επίσης, προσπαθούν να απομακρύνουν τους κατοίκους από τα σπίτια τους ενώ πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει όλη την περιοχή.
Φωτιά στον Ασπρόπυργο

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Νωρίτερα οι κάτοικοι των οικισμών Ποντίων, Βέρας και Λάκκας Κατσαρή, ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή τους. Παράλληλα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου προκειμένου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας των καπνών που κατευθύνονταν στην περιοχή τους.

Συνολικά επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 3 ελικόπτερα.
Αρτοποιός: Δύσκολο να ελεγχθεί η φωτιά στον Ασπρόπυργο

«Κρίσιμη» χαρακτηρίζει την εξέλιξη στο πύρινο μέτωπο που καίει στον Ασπρόπυργο ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Αρτοποιός μιλώντας στο CNN Greece, τονίζοντας πως ο έλεγχος της φωτιάς είναι πολύ δύσκολος λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σημειώνεται ότι, στην περιοχή Ασπροπύργου πνέουν άνεμοι επτά μποφόρ, που ξεπερνούν τα 50 χιλιομετρα την ώρα.

Ο κ. Αρτοποιός αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον Ασπρόπυργο, τονίζει στο CNN Greece πως η πυρκαγιά εκτείνεται μεταξύ της βιομηχανικής ζώνης και των οικισμών και «γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν μηνύματα του 112 για εκκένωση των οικισμών Ποντίων και Βέρας, με κατεύθυνση προς Ελευσίνα και του οικισμού Λάκκας Κατσαρή με κατεύθυνση προς Ασπρόπυργο».

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της φωτιάς σε εργοστασιακές εγκαταστάσεις σημειώνει: «Γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί η φωτιά καίει έξω από αρκετές βιομηχανικές εγκαταστάσεις».

Διευκρίνησε, δε, πως σε δύο περιπτώσεις η πύρινη λαίλαπα έχει εισέλθει εντός των εγκαταστάσεων αυτών.

Στις φλόγες εργοστάσιο

Στις φλόγες τυλίχθηκε στη βιομηχανική ζώνη Ασπρόπυργου λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή, ενώ απειλείται και το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Το περιστατικό είναι σε εξέλιξη ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στον Ασπρόπυργο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, και νωρίτερα εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 για εκκένωση τριών οικισμών Λάκα Κάτσαρη, Ποντίων και Βέρας.

Ενα τρίτο μήνυμα εστάλη στους κατοίκους του Ασπροπύργου να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, λόγω του τοξικού καπνού.

Πηγή: cnn.gr