Φωτιές στη Χαβάη: Επίσκεψη Μπάιντεν στo Μάουι - «Είμαστε στο πλευρό σας»

Ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Χαβάη, μετά τις φονικές πυρκαγιές, όπου "πέταξε" πάνω από τις κατεστραμμένες περιοχές, ενώ συνομίλησε με κατοίκους. "Είμαστε μαζί σας για όσο καιρό χρειαστεί, το υπόσχομαι", δήλωσε.

Φωτιές στη Χαβάη: Επίσκεψη Μπάιντεν στo Μάουι - «Είμαστε στο πλευρό σας»

Τη Χαβάη επισκέφτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που μετρά τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει, οι οποίες κόστισαν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων και κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης.

"Είμαστε μαζί σας για όσο καιρό χρειαστεί, το υπόσχομαι", είπε ο Μπάιντεν στους κατοίκους της πόλης Λαχάινα στο Μάουι, καθώς πάνω από 114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί αυτό της Χαβάης στις φωτιές.

Κατά την επίσκεψή του, υποσχέθηκε ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα συνδράμει στις τεράστιες προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν.
Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν. AP

"Θα το κάνουμε για εσάς, θα το κάνουμε όπως θέλετε, όχι όπως επιθυμεί οποιοσδήποτε άλλος", διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Λαχάινα, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να περάσει η γη τους στα χέρια μεγάλων εταιρειών που θέλουν να χτίσουν εκεί πολυτελείς κατοικίες και θέρετρα.

Ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος τόνισε τον συμβολισμό ενός δέντρου στη Λαχάινα, ηλικίας πάνω από 100 ετών, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά, όμως δεν σημειώθηκε ολοκληρωτική καταστροφή.

"Η πυρκαγιά δεν κατάφερε να φτάσει στις ρίζες του. Αυτό είναι το Μάουι, αυτή είναι η Αμερική (…) Η Χαβάη δεν το βάζει κάτω, η Αμερική δεν το βάζει κάτω", δήλωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν μαζί με κατοίκους της Χαβάης.
Ο Τζο Μπάιντεν μαζί με κατοίκους της Χαβάης. AP

Ο Τζο Μπάιντεν στις κατεστραμμένες περιοχές

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά στην προσωπική του τραγωδία, που έχασε σύζυγο και κόρη σε τροχαίο, δηλώνοντας ότι νωρίζω αυτό το συναίσθημα που έχουν πολλοί κάτοικοι της πόλης αυτής, την αίσθηση ενός κενού στο στήθος που μοιάζει με μαύρη τρύπα".

Μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Μάλιστα, σε ένα σημείο της Λαχάινα, μεγάλο τμήμα της οποίας καταστράφηκε εντελώς, ο Μπάιντεν έκανε στάση για να χαϊδέψει ένα σκύλο, ο οποίος συμβάλλει στην έρευνα εύρεσης νεκρών στα ερείπια.

Πτήση του Μπάιντεν πάνω από τις πληγείσες περιοχές της Χαβάης από τις πυρκαγιές.
Πτήση του Μπάιντεν πάνω από τις πληγείσες περιοχές της Χαβάης από τις πυρκαγιές. AP

Φορώντας ένα "λέι" (κολιέ από λουλούδια που προσφέρεται στους επισκέπτες της Χαβάης) συζήτησε με κατοίκους της πόλης για λίγο περισσότερο από μία ώρα.

Έπειτα, έφυγε με προορισμό τη Νεβάδα, όπου θα κάνει διακοπές μιας εβδομάδας.

Ο Μπάιντεν φορώντας
Ο Μπάιντεν φορώντας "λέι". AP

Επικρίσεις για την αντίδραση του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται "πυρά" από Ρεπουμπλικάνους, όσον αφορά την αντίδρασή του για την καταστροφή, οι οποίοι θεωρούν πως ο Μπάιντεν έχει κρατήσει ανεπαρκή και αδιάφορη στάση. Αν και αναφέρθηκε εν συντομία στη Χαβάη, σε ομιλία του στη Γιούτα, την περασμένη Πέμπτη, δεν εκφράστηκε ξανά δημόσια για τις πυρκαγιές, παρά μόνο όταν έγινε σαφές πόσο βαρύς θα είναι ο απολογισμός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα, έχει αυξήσει τα μηνύματα υποστήριξης και τις δεσμεύσεις για την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας στους πληγέντες.

Ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ότι χρειάστηκε λιγότερο από μία ώρα, για να κηρύξει τη Χαβάη στις 10 Αυγούστου σε κατάσταση "συναγερμού" λόγω μεγάλης φυσικής καταστροφής, έπειτα από αίτημα των τοπικών αρχών. Εντωμεταξύ, ο Μπάιντεν έχει ορίσει ήδη ομοσπονδιακό συντονιστή, για τα έργα ανοικοδόμησης.

Τζο και Τζιλ Μπάιντεν, φορώντας
Τζο και Τζιλ Μπάιντεν, φορώντας "λέι". AP

Κάτοικοι της Χαβάης: Δυσαρεστημένοι από τις τοπικές αρχές

Σχεδόν 1000 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο τραγικός απολογισμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί, τη στιγμή που οι συγκεκριμένες πυρκαγιές χαρακτηρίζονται ως οι φονικότερες στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Η αντίδραση των τοπικών αρχών έχει δυσαρεστήσει μεγάλο μέρος των πολιτών στη Χαβάη.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων του Μάουι, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν ενεργοποίησε το σύστημα σειρήνων προειδοποίησης.

Αιφνιδιασμένοι κάποιοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να πέσουν στη θάλασσα, προκειμένου να σωθούν από τις φλόγες.

"Θα ήθελα να έχουν ηχήσει οι σειρήνες; Φυσικά", είπε την Κυριακή (20/8) ο κυβερνήτης Τζος Γκριν, εξηγώντας ωστόσο ότι ιστορικά αυτές δεν χρησιμοποιούνται για να προειδοποιήσουν για πυρκαγιές, αλλά για τσουνάμι και τυφώνες.

πηγή: News247