ΗΠΑ: O Tραμπ ζητάει να δικαστεί μετά τις εκλογές

Οι δικηγόροι του κατέθεσαν αίτημα στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ για αναβολή της δίκης του Ιανουαρίου του 2024

ΗΠΑ: O Tραμπ ζητάει να δικαστεί μετά τις εκλογές

Δικηγόροι του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αιτήθηκαν χθες ώστε η εκκρεμούσα εις βάρος του δίκη να διεξαχθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2024. Οι δικηγόροι κατέθεσαν το αίτημα στη δικαστή του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ Τάνια Τσούτκαν, αφού ο Τραμπ παραπέμφθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα με τις κατηγορίες ότι συνωμότησε για να «εξαπατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες», ότι παρεμπόδισε επίσημη έρευνα και ότι συμμετείχε σε συνωμοσία κατά της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του γραφείου του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ είχαν προτείνει η δίκη να διεξαχθεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2024, λέγοντας ότι υπάρχει σημαντικό δημόσιο συμφέρον που πρέπει να οδηγήσει στην επίσπευση της ποινικής δίωξης, κρίνοντας, προφανώς, πως ένας δικαστικός αγώνας εν μέσω προεκλογικής περιόδου μπορεί να οδηγούσε σε εντάσεις.

«Η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης στις 2 Ιανουαρίου θα δικαίωνε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού για μια ταχεία δίκη», έγραψαν οι εισαγγελείς.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα δημόσιο συμφέρον ισχυρότερο από εκείνο που υπάρχει στην υπόθεση αυτή, στην οποία ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορείται για τρεις εγκληματικές συνωμοσίες.

Στη δικαστική κατάθεσή τους την Πέμπτη, οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριξαν ότι η αναβολή είναι αναγκαία λόγω του «τεράστιου» όγκου πληροφοριών που θα πρέπει να εξετάσουν και λόγω συγκρούσεων του χρονοδιαγράμματος με τις άλλες ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ.

«Εάν εκτυπώναμε και στοιβάζαμε 11,5 εκατομμύρια σελίδες εγγράφων, χωρίς κενό μεταξύ των σελίδων, με 200 σελίδες ανά ίντσα, το αποτέλεσμα θα ήταν ένας πύργος χαρτιού που θα εκτεινόταν σχεδόν 5.000 πόδια στον ουρανό. Αυτό είναι ψηλότερο από το Μνημείο της Ουάσιγκτον, στοιβαγμένο οκτώ φορές πάνω στον εαυτό του, με σχεδόν ένα εκατομμύριο σελίδες να περισσεύουν», δήλωσε ένας εξ αυτών.

ΗΠΑ: O Tραμπ ζητάει να δικαστεί μετά τις εκλογές-1
[REUTERS/Brendan McDermid]

Οι Αρχές της Τζόρτζια ερευνούν online απειλές κατά ενόρκων σε υπόθεση δίωξης του τέως προέδρου στο Φούλτον.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες πως ακυρώνει την ομιλία του με θέμα την αναβολή της δίκης. Συγκεκριμένα, ο τέως πρόεδρος είπε ότι ακυρώνει τη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, στην οποία υποστήριξε ότι θα δημοσιοποιούσε έκθεση με νέα «στοιχεία» για την υπόθεση της «απάτης» στην πολιτεία της Τζόρτζια κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο τέως πρόεδρος, ο οποίος κατηγορήθηκε στην Τζόρτζια την περασμένη εβδομάδα για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών της πολιτείας το 2020, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δικηγόροι του θα προτιμούσαν να παρουσιάσουν εκείνοι τους ισχυρισμούς του σε αίθουσα δικαστηρίου και όχι ο ίδιος δημόσια.

Ο Τραμπ, με ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, έγραψε: «Αντί να δημοσιεύσουν την έκθεση για τις νοθευμένες και κλεμμένες προεδρικές εκλογές της Τζόρτζια το 2020 τη Δευτέρα, οι δικηγόροι μου θα προτιμούσαν να εντάξουν αυτές τις, πιστεύω, αδιάσειστες και συντριπτικές αποδείξεις εκλογικής απάτης σε επίσημες νομικές καταθέσεις».

Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει την Τρίτη πως θα δημοσίευε μια έκθεση 100 σελίδων στην εκδήλωση, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Μπέντμιντερ του Νιου Τζέρσεϊ.

Κανένα αδιάσειστο στοιχείο για ευρείας κλίμακας απάτη δεν έχει προκύψει στα δυόμισι χρόνια που μεσολάβησαν από τις εκλογές στη Τζόρτζια ή αλλού, παρά τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Σε μία εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, η ανταγωγή που είχε ασκήσει ο Τραμπ εναντίον της κατηγόρου του Τζέιν Κάρολ απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστή. Συγκεκριμένα, ο Λιούις Καπλάν, του περιφερειακού δικαστηρίου του Μανχάταν, σημείωσε πως ο Τραμπ συνέταξε μια «επιθετική» αγωγή ενάντια στη δημοσιογράφο και συγγραφέα που τον κατηγόρησε πριν από λίγους μήνες για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμηση. Η Κάρολ είχε κερδίσει τότε τη δίκη και ο Τραμπ είχε καταδικαστεί να της καταβάλει το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων. Ο τέως πρόεδρος θεώρησε πως η συγγραφέας τον δυσφήμησε, καθώς σε συνέντευξή της στο CNN είχε αναφερθεί σε σεξουαλική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Καπλάν απέρριψε την αγωγή με το σκεπτικό ότι όσα είπε εκτός δικαστηρίου η Κάρολ ήταν «ουσιαστικά αλήθεια».

ΗΠΑ: O Tραμπ ζητάει να δικαστεί μετά τις εκλογές-2
[A.P. Photo / John Bazemore]

Οσο πλησιάζουν οι ημέρες των εκλογών, στις οποίες ο Τραμπ προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα, τόσο πληθαίνουν οι φόβοι για πιθανά επεισόδια στη χώρα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δικαστής Τάνια Τσούτκαν, που προεδρεύει της δίκης για την προσπάθεια χειραγώγησης των εκλογών του 2020, δέχθηκε απειλητικό μήνυμα από μια γυναίκα η οποία δήλωνε πως εάν δεν εκλεγεί ο Τραμπ θα τη δολοφονήσει. Η γυναίκα συνελήφθη και απολογήθηκε στο δικαστήριο. Στο μεταξύ, οι Αρχές της Τζόρτζια ερευνούν online απειλές κατά ενόρκων στο Φούλτον, τα ονόματα και οι φωτογραφίες των οποίων δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο. Ο σερίφης δήλωσε ενήμερος και ότι αναζητεί τους υπευθύνους για την πρόκληση εκφοβισμού.

Πηγή: kathimerini.gr