Τέλος επιτηδεύματος: Νέα ευκαιρία για απαλλαγή - Οι προθεσμίες και τα κριτήρια

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 37.000 νομικά πρόσωπα και 9.000 φυσικά πρόσωπα έχουν ενημερωθεί ότι απαλλάσσονται της καταβολής του τέλος επιτηδεύματος.Η διαδικασία για τους δικαιούχους.

Τέλος επιτηδεύματος: Νέα ευκαιρία για απαλλαγή - Οι προθεσμίες και τα κριτήρια

Την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 1.000 ευρώ έχουν ευκαιρία να διεκδικήσουν, εκ νέου, φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα τα οποία προχώρησαν πέρυσι σε αύξηση των θέσεων απασχόλησης αλλά δεν έχουν ειδοποιηθεί ακόμη από την ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι, μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουλίου ήταν η προθεσμία υποβολής ενστάσεων για όσους και όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, πληρούσαν τα κριτήρια και προέβησαν το 2022 σε προσλήψεις προσωπικού, αλλά δεν έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, που κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ.

Τελικά, από την Παρασκευή 4 Αυγούστου θα ενεργοποιηθεί και πάλι στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή ενστάσεων αναφορικά με την εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος από επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το τελευταίο φορολογικό έτος έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία έχουν περιθώριο μέχρι και τις 28 Αυγούστου να υποβάλουν ένσταση για να γλιτώσουν το Τέλος Επιτηδεύματος.

Η ένσταση που υποβάλλεται αφορά την ορθότητα των στοιχείων πλήρους απασχόλησης που τηρούνται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και προϋποθέτει έλεγχο των στοιχείων αυτών και υποβολή ένστασης μόνο για τις περιπτώσεις που τα πραγματικά στοιχεία πλήρους απασχόλησης δεν συμφωνούν με τα τηρούμενα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Στη συνέχεια τοο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, θα αποστείλει για τις περιπτώσεις αυτές επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ, ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τη σειρά της θα αποστείλει email στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με τα τα οποία θα τους ενημερώνει ότι η ένσταση τους έγινε αποδεκτή.

Ο απολογισμός μέχρι τώρα

Να σημειωθεί ότι ήδη οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ενημερώσει με email τους δικαιούχους απαλλαγής από τις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 37.000 νομικά πρόσωπα και 9.000 φυσικά πρόσωπα έχουν ενημερωθεί ότι απαλλάσσονται της καταβολής του τέλος επιτηδεύματος.

πηγή: News247