Συναγερμός στη NASA: «Έχασε» το Voyager 2 που βρίσκεται 19 δισ. χιλιόμετρα μακριά

Άγνωστη παραμένει η τύχη του Voyager 2, του διαστημικού σκάφους με το οποίο η NASA έχει χάσει κάθε επαφή από τη στιγμή που η NASA έχασε επαφή με τον Διαστημικό Σταθμό.

Συναγερμός στη NASA: «Έχασε» το Voyager 2 που βρίσκεται 19 δισ. χιλιόμετρα μακριά

Η NASA αναζητά "σημάδια ζωής" του Voyager 2, αφότου έχασε την επαφή με το διαστημικό σκάφος που βρίσκεται δισεκατομμύρια μίλια μακριά.

Κατά την αναζήτηση αυτή, διαπιστώθηκε ότι η τελευταία φορά που βρέθηκαν ίχνη του Voyager 2 ήταν από τότε που οι ελεγκτές πτήσης έστειλαν κατά λάθος μια λανθασμένη εντολή πριν από περίπου μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα η NASA να χάσει για λίγο την επικοινωνία με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η κεραία του διαστημικού σκάφους μετατοπίστηκε μόλις κατά 2%, αλλά ήταν αρκετό για να διακοπεί η επικοινωνία.

Αν και θεωρείται σχεδόν απίθανο, η NASA δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τεράστια κεραία της στην Καμπέρα βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν "αδέσποτα" σήματα από το Voyager 2, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 19 δισ. χλμ, όπως σημειώνει ο Guardian.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάζονται περισσότερες από 18 ώρες για να φτάσει ένα σήμα στη Γη από τόσο μακριά.

Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το 1977 για να μελετήσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα καθώς επίσης και τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα - και η αποστολή του ξεκίνησε μόλις μερικές εβδομάδες πριν από το πανομοιότυπο δίδυμο αδερφάκι του, το Voyager 1. Εισήλθε στο διάστημα το 2018, έχοντας ανακαλύψει μια σειρά από νέα φεγγάρια στον Ουρανό και ένα στον Δία.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η κεραία Canberra - μέρος του Deep Space Network της NASA - θα "βομβαρδίσει" επίσης την περιοχή του Voyager 2 με την κατάλληλη εντολή, με την ελπίδα ότι θα πετύχει το στόχο της, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory της NASA, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές Voyager.

Διαφορετικά, η NASA θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για μια αυτόματη επαναφορά του διαστημικού σκάφους που θα αποκαταστήσει την επικοινωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το Voyager 1, που εξακολουθεί να έχει επαφή με τη Γη, βρίσκεται τώρα σχεδόν 24 δισ. χλμ. μακριά, καθιστώντας το το πιο μακρινό διαστημόπλοιο της ανθρωπότητας.

πηγή: News247