Δένδιας: «Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο»

Κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα σε δηλώσεις του πως αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

Δένδιας: «Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο»

Ειδικότερα, κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στην Αγχίαλο ζήτησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του πριν από λίγο, ο κ. Δένδιας έχει ήδη λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

«Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ν ενδελεχώς και οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας. Διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την Πτέρυγα Μάχης.

«Ζήτησα έλεγχο των συστημάτων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των πάσης φύσεως εγκαταστάσεων καθώς και επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφαλείας των μονάδων και των τριών κλάδων» υπογράμμισε ο υπουργός.

Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού είναι διαχρονική προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων και ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή της για το συμβάν η Πολεμική Αεροπορία εξηγεί πώς έφτασε η φωτιά στην αποθήκη, τις ενέργειες που έγιναν αλλά και την προληπτική μεταφορά των F16 που σταθμεύουν στην 11 ΠΜ
Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Πηγή: cnn.gr