Σε δυο Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας

Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι, Ουίλιαμ Νορντχάους και Πολ Ρόμερ, τιμήθηκαν με το φετινό βραβείο «Νόμπελ Οικονομίας», όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η σουηδική ακαδημία.

Σε δυο Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας

Οι δύο επιστήμονες διακρίθηκαν για το έργο της «ενσωμάτωσης της κλιματικής αλλαγής και της τεχνολογικής καινοτομίας στις μακροοικονομικές αναλύσεις».

«Τα ευρήματά τους διεύρυναν σημαντικά την οικονομική ανάλυση, χάρη στα δομικά μοντέλα, τα οποία εξηγούν πώς η οικονομία αλληλοεπιδρά με τη φύση και τη γνώση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Πλέον, είμαστε σημαντικά πιο κοντά στο να απαντήσουμε το πώς μπορούμε να επιτύχουμε μία βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας» προστίθεται.

Ο Νορντχάους ήταν ο πρώτος, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα ποσοτικό μοντέλο για την περιγραφή της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ οικονομίας και κλίματος.

Την ίδια ώρα, ο Ρόμερ κατάφερε να καταδείξει πώς οι οικονομικές δυνάμεις διαφεντεύουν την επιθυμία των επιχειρήσεων να παράξουν νέες ιδέες και νέα μοντέλα ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι οι νικητές του «Νόμπελ» θα λάβουν το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Το βραβείο για την Οικονομία καθιερώθηκε το 1968.

Τα «Νόμπελ» Ιατρικής, Χημείας και Ειρήνης ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με τρεις συνολικά γυναίκες -αριθμός ρεκόρ- να τιμώνται από τη σουηδική ακαδημία.

Πηγή: Ναυτεμπορική