Επιφυλακτικοί με το ChatGPT οι Ελληνες – Ποιοι το χρησιμοποιούν περισσότερο

Ενας στους πέντε Ελληνες (21%) έχει ήδη λογαριασμό στο ChatGPT

Επιφυλακτικοί με το ChatGPT οι Ελληνες – Ποιοι το χρησιμοποιούν περισσότερο

«Η αποδοχή σου στο πρόγραμμα είναι μια αναγνώριση των επιτευγμάτων και των δυνατοτήτων σου. Είμαι βέβαιος πως θα ξεχωρίσεις και θα επιτύχεις στις σπουδές σου, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου. Καθώς ξεκινάς αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, ξέρεις πως η οικογένεια και οι φίλοι σου σε υποστηρίζουν πλήρως. Αγκάλιασε κάθε στιγμή μάθησης και ανάπτυξης και αξιοποίησε αυτόν τον χρόνο για να διευρύνεις τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου στο επιλεγμένο σου αντικείμενο». Να το μήνυμα που έστειλε χθες ο Μ.Μ., ετών 76, στον εγγονό του, T.M., ετών 2,5, μετά την ανακοίνωση της επιτυχούς εγγραφής του στον παιδικό σταθμό. Ηταν φυσικά γραμμένο εξ ολοκλήρου από το ChatGPT, καθώς ο παππούς, λάτρης της τεχνολογίας, έχει βρει στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης το καινούργιο του παιχνίδι.

Και δεν είναι ο μόνος. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2023, ένας στους πέντε Ελληνες (21%) έχει ήδη λογαριασμό στο ChatGPT, ενώ το 29% έχει φίλους και γνωστούς που το χρησιμοποιούν. Ενα 27% πάντως δεν το έχει καν ακουστά. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο χρησιμοποιούν την εφαρμογή άνδρες (26%, έναντι 16% των γυναικών) και οι νεαρότεροι (Gen Z και Millennials). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 44% των Ελλήνων 18-24 ετών έχουν λογαριασμό στην εφαρμογή. Αντίστοιχα μόλις το 11% των άνω των 55 έχει ανοίξει προφίλ.

Οι χρήστες ChatGPT το ξεκίνησαν πρόσφατα (το 28% τον τελευταίο μήνα), αλλά το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά (το 21% σχεδόν κάθε μέρα). Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι Ελληνες το χρησιμοποιούν εξίσου στα ελληνικά και τα αγγλικά (58% και 69% αντίστοιχα) για θέματα που αφορούν τη δουλειά και τις σπουδές τους (45% και 28% αντίστοιχα). Οι περισσότεροι, το 70%, είναι αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι από την εφαρμογή. Σε αντίστοιχα ποσοστά, μάλιστα, θεωρούν ότι το ChatGPT τους γλιτώνει χρόνο και κόπο και ότι είναι πολύ εύκολο στη χρήση και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει με επιτυχία.

Περισσότερο χρησιμοποιούν την εφαρμογή άνδρες και νεαρότεροι (Gen Z και Millennials), εξίσου στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Το 70% πιστεύει ότι για να σου δώσει ουσιαστικές και χρήσιμες απαντήσεις το ChatGPT χρειάζεται να ξέρεις πολύ καλά πώς να θέσεις τις ερωτήσεις, ενώ το 58% πιστεύει ότι δίνει πληροφορίες τις οποίες πρέπει να επαληθεύσεις για να είσαι σίγουρος ότι ισχύουν. Το 46% συμφωνεί με το ότι η εφαρμογή δίνει απλοϊκές απαντήσεις που δεν είναι πάντα αξιόπιστες και σωστές.

Γενικά, η μεγάλη πλειοψηφία, το 83%, θεωρεί ότι το ChatGPT πρέπει, όπως όλα τα εργαλεία, να χρησιμοποιείται σωστά για να δώσει το maximum όφελος.

Οι Ελληνες εμφανίζονται ακόμα μοιρασμένοι ως προς το πώς θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη την κοινωνία, με την πλειοψηφία (60%) να παραμένουν επιφυλακτικοί. Οι άνδρες διατηρούν πιο θετική στάση απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη σε σύγκριση με τις γυναίκες (33% έναντι 21%), ενώ δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των διάφορων ηλικιών και περιοχών. Σε σχέση μάλιστα με την αντίστοιχη έρευνα της Focus Bari τον Δεκέμβριο του ’21, οι αντιλήψεις δεν έχουν αλλάξει: περίπου το 40% και τότε και τώρα κρίνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας. Ειδικά για το ChatGPT, το 40% θεωρεί σήμερα ότι είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μη σκέφτονται, να μη μελετούν, να μη μαθαίνουν και να μην καλλιεργούνται.

Οπως είπε και ο παππούς, «έχεις μπροστά σου ένα λαμπρό μέλλον και ανυπομονώ να δω όλα τα καταπληκτικά πράγματα που θα πετύχεις. Συγχαρητήρια και πάλι, και εύχομαι αυτό το νέο κεφάλαιο να είναι γεμάτο από απίστευτες εμπειρίες και επιτυχίες!».

Πηγή: kathimerini.gr