Φωτιά: Καίγονται σπίτια και αγνοείται πολίτης στην Κάρυστο - Εκκενώσεις οικισμών σε Ρόδο, Κέρκυρα

Εκτός από τη μάχη με τις φλόγες που δίνουν από χθες οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις, αγνοείται και ένας 41χρονος κτηνοτρόφος από την περιοχή. 

Φωτιά: Καίγονται σπίτια και αγνοείται πολίτης στην Κάρυστο - Εκκενώσεις οικισμών σε Ρόδο, Κέρκυρα

Συναγερμός σήμανε εκ νέου από το απόγευμα της Δευτέρας (24/7) στην περιοχή της Καρύστου και συγκεκριμένα στο χωριό Πλατανιστός, καθώς η φωτιά μπήκε στο χωριό και τα πρώτα σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν και πολλά νεκρά ζώα.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο evima.gr και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καρύστου, Δημήτρης Ξυπόλητος: «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά μπήκε στον Πλατανιστό καίγονται σπίτια αυτή την ώρα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση υπάρχουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Την ίδια ώρα, οι πολίτες ενημερώνονται με μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Οι εικόνες, δυστυχώς, είναι αποκαρδιωτικές, με χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, παρθένα δάση παραδομένα στις φλόγες και σπίτια, περιουσίες και κόπους ολόκληρης ζωής να έχουν γίνει στάχτη.

Εκτός από τη μάχη με τις φλόγες που δίνουν από χθες οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις, αγνοείται και ένας 41χρονος κτηνοτρόφος από την περιοχή σύμφωνα με το evima.gr.

Στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη ενώ πολλοί οικισμοί είχαν εκκενωθεί από το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα σήμερα, και συγκεκριμένα οι Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

Κλειστοί δρόμοι στην Κάρυστο

Λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή της Καρύστου Ευβοίας, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί προσωρινά:

  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρύστου – Πλατανιστού, στο ρεύμα πορείας προς Πλατανιστό και
  • στην Επαρχιακή Οδό Αντιά – Πλατανιστού, ομοίως στο ρεύμα πορείας προς Πλατανιστό.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών και παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Στο μεταξύ, νέος συναγερμός στην πυροσβεστική υπηρεσία Χαλκίδας ήχησε για φωτιά στο χωριό Κοντοδεσπότι του Δήμου Δελφών Μεσσαπίων.

Ρόδος: Εκκενώθηκε και ο Κάλαθος

Παράλληλα, η φωτιά συνεχίζει να καίει με αμείωτη ένταση για έβδομη συνεχή μέρα στη Ρόδο. Εντολή εκκένωσης του οικισμού Κάλαθος με διαφυγή προς Κολύμπια, δόθηκε στους κατοίκους της περιοχής, εξαιτίας της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι, η κατάσταση στη Ρόδο παραμένει δραματική, ενώ πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν μετά τις 5 το απόγευμα ανάμεσα σε Ασκληπιείο και Γενάδι. Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και αυτοκίνητα. Τεράστια μάχη δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν στο σημείο.

Απειλητικό παραμένει και το πύρινο μέτωπο στο χωριό Μυλωνά όπου οι κάτοικοι ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης, κόβοντας παράλληλα δέντρα, για να μην περάσει τον δρόμο το πύρινο μέτωπο. Νωρίτερα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είχε ανακοινώσει την εκκένωση τριών ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα, του Κάλαθου και των Μασσάρων

Η φωτιά είχε φτάσει στη θάλασσα, προκαλώντας ζημιές σε κάποια κτήρια, ενώ απείλησε ακόμη και ένα πρατήριο υγρών καυσίμων για την προστασία του οποίου σήμανε συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην περιοχή έσπευσαν αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και εθελοντές ενώ γινόντουσαν και ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Κέρκυρα: Μάχη με τις φλόγες στην Παλιά Περίθεια

Η φωτιά στην Κέρκυρα καίει ανεξέλεγκτη στα βόρεια του νησιού και την περιοχή Παλιά Περίθεια με τα εναέρια μέσα να προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια. Η περιοχή βρίσκεται κάτω από το βουνό Παντοκράτορας που βρίσκεται και το ομώνυμο μοναστήρι.

Στο Αίγιο υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε Τράπεζα, όπου κόπηκε η φωτιά πριν μπει στα σπίτια, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια από τον ορεινό όγκο του Διακοπτού από Μαρούσι προς Καθολικό.

Μετά από αναζωπύρωση οι φλόγες κατευθύνονται προς το Διακοπτό και το χωριό Τράπεζα

Cnn.gr