Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη για να σωθεί ο οικισμός Ασκληπιείο - Ακυρώνονται πτήσεις (vid)

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη με τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη Ρόδο, την ίδια ώρα που αναβάλλονται οι πτήσεις προς το νησί. 

Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη για να σωθεί ο οικισμός Ασκληπιείο - Ακυρώνονται πτήσεις (vid)

Με τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Ρόδο να μαίνονται, τις πυροσβεστικές δυνάμεις να τιτάνια δίνουν μάχη με τις φλόγες και με τους ισχυρούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή, ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς κατοίκων και τουριστών που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, διενεργήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 ανθρώπων. Οι 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και οι 3.000 με πλωτά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε πως οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, προσθέτοντας ότι οι πάντες «καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο».

«Αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο».

Από την πρώτή στιγμή, αρκετοί ήταν οι τουρίστες που με αναρτήσεις τους στα social media κατήγγειλαν την ελλιπή ενημέρωση που είχαν κατά την επιχείρηση εκκένωσης, με κάποιους εξ αυτών μάλιστα να απομακρύνονται ακόμη και πεζή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του μεταδίδει το BBC, η Jet2 ακύρωσε πέντε πτήσεις προς τη Ρόδο, ενώ η TUI ακύρωσε όλες τις πτήσεις της μέχρι την Τετάρτη. Αντιθέτως, κανονικά πραγματοποιούν και οι δύο τα δρομολόγια προς τη Βρετανία.

Ο αντιδήμαρχος της Ρόδου προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν αρκετά είδη πρώτης ανάγκης και ότι τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί. «Υπάρχει μόνο νερό και κάποια υποτυπώδη τρόφιμα - δεν έχουμε στρώματα και κρεβάτια» δήλωσε ο ίδιος στο OPEN.

Είπε, δε, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν χαρτόκουτα για να κοιμηθούν και ότι όσοι φτάνουν στη Ρόδο δεν έχουν πού να μείνουν. Για παράδειγμα, η Lesley Young -που έφτασε στη Λίνδο το πρωί του Σαββάτου- είπε ότι δεν μπορούσε να μεταφερθεί στο ξενοδοχείο της επειδή είχε εκκενωθεί.

«Έτσι, μας πήγαν σε ένα γειτονικό ξενοδοχείο και έχουν βάλει στρώματα στο πάτωμα μιας από τις αίθουσες συνεδριάσεων. Προσπάθησαν πραγματικά να κάνουν το καλύτερο δυνατό, αλλά δεν έχουμε ιδέα για πόσο διάστημα θα είμαστε σε αυτή την κατάσταση».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβουλεύει τους Βρετανούς που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Ρόδο να επικοινωνήσουν με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τα ξενοδοχεία τους πριν αναχωρήσουν για το ελληνικό νησί. Σε νεότερη οδηγία που εκδόθηκε σήμερα, το βρετανικό ΥΠΕΞ προέτρεψε επίσης τους Βρετανούς τουρίστες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να καλούν στο 112 εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Πηγή: news247.gr