Ανεξέλεγκτη καίει για έκτη μέρα η φωτιά στη Ρόδο

Απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών από ξηράς και θαλάσσης

Ανεξέλεγκτη καίει για έκτη μέρα η φωτιά στη Ρόδο

Εκτός ελέγχου μαίνεται πλέον για έκτη μέρα στη Ρόδο την Κυριακή η μεγάλη πυρκαγιά που έχει σαρώσει το νησί οδηγώντας στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών από ξηράς και θαλάσσης, ενώ δεκάδες χιλιάδες τουρίστες ανησυχούν για την εξέλιξη της φωτιάς.

Όπως ενημέρωσε το πρωί της Κυριακής ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στην ΕΡΤ, η φωτιά στο νησί καίει σε τρία ενεργά μέτωπα, σε νότια, κεντρική και βόρεια Ρόδο, εν μέσω ισχυρών ανέμων έως και οκτώ μποφόρ.

Εχουν ήδη υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές σπίτια και ξενοδοχεία στο Σμαραγδένιο Νησί, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, είναι εξαιρετικά νωρίς για την αποτίμηση της έκτασης των ζημιών.

Η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται κυρίως στην περιοχή Απολλώνων, Λαέρμων και Λάρδου.

Τα ξημερώματα της Κυριακής εστάλη μήνυμα εκκένωσης μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Μιλώντας στην «Κ», μέλος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής: «Εχουμε ολοκληρώσει την εκκένωση τουριστών από Γεννάδι (πρόκειται για τουρίστες από Κιοτάρι και Γεννάδι). Τραγικές καταστάσεις, σοκαριστικές εικόνες. Το πρωί θα βλέπουμε καμμένη γη μόνο».

Ανεξέλεγκτη καίει για έκτη μέρα η φωτιά στη Ρόδο-1

Προσωρινά πολλοί απεγκλωβισμένοι έχουν τοποθετηθεί σε εγκαταστάσεις στην πόλη της Ρόδου.

Ανεξέλεγκτη καίει για έκτη μέρα η φωτιά στη Ρόδο-2

Αφιξη κυβερνητικού κλιμακίου

Στη Ρόδο έχει φτάσει από το βράδυ του Σαββάτου κυβερνητικό κλιμάκιο για το θέμα της μεγάλης πυρκαγιάς.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Ελενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Το κλιμάκιο βρέθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο για συνεργασία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για σειρά ζητημάτων που αφορούν προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως η φιλοξενία τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε άλλους χώρους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Καθημερινή