Φορολογικές δηλώσεις: Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ

Όλα όσα ζητά από λογιστές και τους φορολογουμένους το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ

Να σπεύσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων ζητά από λογιστές και τους φορολογουμένους το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Κι αυτό, την ώρα που φορείς και σύλλογοι λογιστών θέτουν επιτακτικά το θέμα της παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής, που εκπνέει, με βάση τα ισχύοντα, στις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου 2023.

Πάντως, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τονίζει ότι η ανακίνηση σεναρίων παράτασης δεν βοηθά, σημειώνοντας ότι η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα έχει υπερβεί το 80%. Βέβαια, ένα 20%, δηλαδή, δύο στους δέκα φορολογούμενους έχουν μόλις δέκα ημέρες στη διάθεσή τους για να “κλείσουν” τη δήλωσή τους, ενώ, επίσης, τέσσερα στα δέκα νομικά πρόσωπα, δεν έχουν “πατήσει το “κουμπί".

Είναι προφανές ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή, ανάλογα, με την εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί, ως τότε. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποβολή των δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα επηρεάζει την καταβολή του Market Pass, αφού η αξιολόγηση των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί με βάση τα εισοδήματα του 2022. Έτσι, πιθανή παράταση για τις δηλώσεις θα επιφέρει μια ανάλογη καθυστέρηση στην καταβολή της ενίσχυσης.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο

Σημειώνεται ότι παράταση και μάλιστα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος παραθέτει στην επιστολή του τους λόγους για τους οποίους η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου δεν είναι εφικτή. Συγκεκριμένα:

- Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί από τα νομικά πρόσωπα το 60% των φορολογικές δηλώσεις (Ε3). “Συνεπώς, σε 10 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των Ε3 των τελευταίων ημερών πριν την εκπνοή της προθεσμίας είναι δύσκολες και με σωρεία προβλημάτων”.

  • Τα Clawback (επιστροφές χρηματικών ποσών από φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο) Β’ εξαμήνου του 2022 αναρτήθηκαν στις 6/7/2023.
  • Η μισθοδοσία της 4ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) αναρτήθηκε στις 30/6/2023.
  • Ο κωδικός 013 στο Ε3 ενημερώνεται αυτόματα από τις 6/7/2023 και έχει ενεργοποιηθεί η αφαίρεση του τέλους επιτηδεύματος από το έντυπο Ν από τις 17/7/2023.
  • Το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται σωστά στους αγρότες που έχουν και ΚΑΔ πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
  • Προστίθεται σε όλα τα παραπάνω και η υποβολή ΦΠΑ Β’ τριμήνου 2023 για τα απλογραφικά και του μήνα Ιουνίου 2023 για τα διπλογραφικά.
  • Η συμπλήρωση του εντύπου Ν για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 άνοιξε στις 20 Μαΐου 2023.
  • Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε ότι εκκρεμούν και δεν έχουν ακόμα υποβληθεί περίπου 1.500.000 Φορολογικές δηλώσεις Ε1 Φυσικών προσώπων.

“Δεδομένου και ότι οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία δικαιούνται υποχρεωτικά, βάσει νόμου, άδεια εν μέσω θέρους, διευκρινίζεται ότι οι λογιστές - φοροτεχνικοί δεν ζητούν παρατάσεις, αλλά οι αυξημένες υποχρεώσεις που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία, απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την ικανοποίηση του αιτήματός τους και τον σεβασμό στον επαγγελματικό κλάδο, που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία τα οικονομικά μέτρα του Πολιτείας” αναφέρει στην επιστολή.

Η ακτινογραφία των δηλώσεων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 5.021.010 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές, με βάση την επεξεργασία της ΑΑΔΕ:

  • το 49,14%, ή 2.467.324 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές, χωρίς υποχρέωση πληρωμής φόρου αλλά και χωρίς επιστροφή
  • το 34,27% ή 1.720.700 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.226 ευρώ
  • το 16,59% ή 839.985 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό, με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται κατά μέσο όρο, κατά κεφαλήν, στα 368 ευρώ

Πώς πληρώνουμε

Υπενθυμίζεται, ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση" δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.
  • Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή, έως το τέλος Ιουλίου.

Χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις έως τις 31 Ιουλίου

Να σημειωθεί ότι όσοι προχωρήσουν στη διόρθωση της δήλωσης δεν επιβαρύνονται με πρόστιμο εφόσον αυτή υποβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023, καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ισχύει και για τις τροποποιητικές.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική φορολογική δήλωση, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1. Μόλις οι ενδιαφερόμενοι επιλέξουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Πηγή: news247.gr