Πυρκαγιές: Αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι, ενεργά μέτωπα σε Μάνδρα και Ρόδο

Μάχη με φλόγες συνεχίζουν να δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στα ενεργά μέτωπα που στη χώρα. 

Πυρκαγιές: Αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι, ενεργά μέτωπα σε Μάνδρα και Ρόδο

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται στο Λουτράκι , ενώ ενεργά είναι τα μέτωπα στη Βλυχάδα στα Μέγαρα και στην Ρόδο. Με το πρώτο φως άρχισαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η πρόβλεψη ότι εντός της ημέρας οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω.

Νωρίς το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου από τον κόμβο της Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα. Αντίστροφα στο ρεύμα προς Κόρινθο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας παραμένει κλειστή.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού μετώπων, αλλά του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Πυρκαγιά στη Βλυχάδα

Το μέτωπο της Βλυχάδας, που ουσιαστικά πρόκειται για κομμάτι της φωτιάς που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, τη νύχτα έφτασε στην Εθνική Οδό αλλά τέθηκε υπό έλεγχο. Ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε προς το πεδίο βολής Κανδύλη. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια. Ωστόσο με την ενίσχυση των ανέμων μικροεστίες δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις εντείνοντας την αγωνία.

Σε επιφυλακή είναι οι αρχές στον οικισμό Νέα Ζωή, όπου χθες κάηκαν σπίτια, πυό τον φόβο αναζωπυρώσεων, ενώ η φωτιά κινείται πλέον προς τη Νέα Πέραμο.

Φωτιά στο Λουτράκι

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Λουτράκι, όπου το μέτωπο εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα η προσπάθεια κατάσβεσης να συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και οι αναζωπυρώσεις σε μικρές εστίες να είναι διαρκείς.

Μέτωπο στην Ρόδο

Μία τρίτη εστία που είναι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Ρόδο και συγκεκριμένα στα νοτιοδυτικά σε δασική έκταση στον Έμπωνα. Το μέτωπο εκτείνεται σε έκταση τριών χιλιομέτρων ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Γίνεται προσπάθεια ώστε να μην απειληθεί ο οικισμός Απόλλωνας.

Σε ετοιμότητα

Εν τω μεταξύ, εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης, ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα. Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Με τα μελτέμια να κυριαρχούν και αυτό το 24ωρο και τους ανέμους να ενισχύονται εντός της ημέρας, η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα δύσκολη σε ό,τι αφορά τα μέτωπα της φωτιάς

Πού θα είναι πολύ υψηλός o κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), που προβλέπεται και για αύριο Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Από την Πυροσβεστική εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. που εκτός των άλλων προβλέπει περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι των περιοχών που βρίσκονται στην ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων της αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv. το κάπνισμα μελισσών,

v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter καθώς και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Πηγή: cnn.gr