Φυσικοί θεωρούν πως ένα ταξίδι στο χρόνο είναι εφικτό μέσω σκουληκότρυπας

Δύο θεωρητικοί φυσικοί από το University of Alberta και το Charles University, ανακάλυψαν την εξίσωση με την οποία είναι εφικτό το ταξίδι στο χρόνο μέσω μιας σκουληκότρυπας.

Φυσικοί θεωρούν πως ένα ταξίδι στο χρόνο είναι εφικτό μέσω σκουληκότρυπας

Στη φυσική, μία σκουληκότρυπα είναι μία υποθετική τοπολογική ιδιότητα του χωροχρόνου που σχηματίζει μία σήραγγα που συνδέει δύο απομακρυσμένα σημεία του και αποτελεί το μυστηριώδες σταυροδρόμι μεταξύ της κβαντικής φυσικής και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας.

Σε μεγάλη κλίμακα, ο χωροχρόνος μπορεί να επεκταθεί και να συρρικνωθεί σε σχέση με τη βαρύτητα. Για παράδειγμα, αν συγκεντρωθεί αρκετή μάζα σε ένα σημείο χωρίς να λάβουμε υπόψη φορτίο και κίνηση, ο χωροχρόνος μπορεί να “διπλώσει” δίνοντας δύο εξωτερικές επιφάνειες, οι οποίες συνδέονται μέσω μιας σκουληκότρυπας. Η ύλη δε θα μπορούσε να διασχίσει αυτήν τη μαθηματική δομή, αλλά ορισμένοι θεωρούν πως αντικείμενα στην κάθε άκρη τους που τυγχάνει να βρίσκονται σε κβαντική διεμπλοκή θα παραμείνουν συνδεδεμένα.

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες ψάχνουν σενάρια, εφικτά ή καθαρά θεωρητικά, τα οποία θα επιτρέπουν σε αυτές τις κβαντικές καταστάσεις ή ακόμα και σε ολόκληρα σωματίδια, να ταξιδέψουν μέσα από την σκουληκότρυπα σώα και αβλαβή.

Οι φυσικοί πήραν αυτά τα σενάρια και πρόσθεσαν διαφορετικές παραμέτρους, όπως μία άλλη ακίνητη μάζα και τις επιπτώσεις που θα είχε στη σκουληκότρυπα ή αν η είσοδος και η έξοδος της σκουληκότρυπας υπήρχαν στο ίδιο σύμπαν. Βρήκαν λοιπόν μία κλειστή χρονική καμπύλη. Ένα αντικείμενο ή μία ακτίνα φωτός δηλαδή, θα ταξίδευε πάνω στην ίδια γραμμή, επιστρέφοντας στο ακριβές σημείο που ξεκίνησε. Όχι μόνο στο χώρο αλλά και στο χρόνο.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη στο arXiv και αναμένει δημοσίευση στο Physical Review D.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα αστρονομικά νέα.

Πηγή: Unboxholics.com