Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλήγμα και διακοπή κυκλοφορίας στη Γέφυρα της Κριμαίας

Πληροφορίες και για δύο νεκρούς στον κρίσιμο οδικό άξονα της κατεχόμενης χερσονήσου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλήγμα και διακοπή κυκλοφορίας στη Γέφυρα της Κριμαίας

Ηκίνηση διακόπηκε στην κατασκευασμένη από τη Ρωσία γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο με τη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ, εξαιτίας κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», ενημέρωσε μέσω Telegram ο εγκατεστημένος από τις ρωσικές αρχές κυβερνήτης της, ο Σεργκέι Αξιόνοφ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Δεν έδωσε καμιά περαιτέρω διευκρίνιση για την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». Είπε μόνο ότι οι αρχές επιβολής του νόμου θα επιληφθούν των αιτίων των ζημιών στη γέφυρα.

Τα ουκρανικά πρακτορεία ειδήσεων Ukrinform και RBC-Ukraine έκαναν λόγο για «εκρήξεις» και για τουλάχιστον δύο νεκρούς στη γέφυρα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA ένα παιδί τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κ. Αξιόνοφ, παρότρυνε μέσω Telegram τους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν να μετακινηθούν μέσω της γέφυρας που τη συνδέει με τη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ.

«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, ζητώ από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της χερσονήσου να απέχουν από το ταξίδι μέσω της γέφυρας της Κριμαίας και, για λόγους ασφαλείας, να επιλέξουν μια εναλλακτική χερσαία διαδρομή μέσω άλλων περιοχών», ανέφερε.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS κάνει λόγο για ζημιές στη γέφυρα, διευκρινίζει όμως ότι οι ζημιές δεν αφορούν στα θεμέλιά της.

Ηδη λόγω της έκτακτης ανάγκης έχει στηθεί έκτακτο στρατηγείο στο Κρασνοντάρ, στην πόλη Κουμπάν, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εχουν επίσης διακοπεί τόσο η σιδηροδρομική όσο και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της χερσονήσου.

Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα είχε χτυπηθεί τον περασμένο Οκτώβριο από μια ισχυρότατη έκρηξη, που είχε προκαλέσει και πτώση ενός τμήματος της, με τις ρωσικές αρχές, τότε, να κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς, καθώς και για βόμβα που είχε πυροδοτηθεί από φορτηγό.

Οπως έχει αναφέρει προσφάτως ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ολέξιι Χόλτμαν η προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου SCALP απο τη Γαλλία σημαίνει ότι οι Ουκρανοί είναι σε θέση να λάβουν υπό πλήρη έλεγχο πυρός ολόκληρη την Κριμαία και τη γέφυρα που τη συνδέει με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS, Ukrinform