Έρχεται διάταξη για την ψήφο των αποδήμων – Τι θα προβλέπει και πότε θα ψηφιστεί

Η σχετική ρύθμιση θα μπει σε δημόσια διαβούλευση την επομένη εβδομάδα.

Έρχεται διάταξη για την ψήφο των αποδήμων – Τι θα προβλέπει και πότε θα ψηφιστεί

Νέα ρύθμιση που θα δίνει σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό -εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους- το δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας φέρνει η κυβέρνηση. Η σχετική ρύθμιση θα μπει σε δημόσια διαβούλευση την επομένη εβδομάδα και εφόσον συγκεντρώσει στη Βουλή πλειοψηφία 200 βουλευτών θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

«Στις αρχές της εβδομάδας αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα επαναφέρει την αρχική διάταξη που είχε προτείνει, ενώ υπενθυμίζεται πως τελικά είχε περάσει ένα πλαίσιο με περισσότερες προϋποθέσεις για να διασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση.

Η αρχική ρύθμιση τότε είχε αντιμετωπιστεί θετικά όχι μόνο από την Νέα Δημοκρατία αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση. Να σημειωθεί πως τότε τα τρία κόμματα είχαν 190 βουλευτές αλλά τώρα έχουν 202 και επομένως μπορεί η ρύθμιση – εφόσον ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση πουν «ναι» – να συγκεντρώσει 202 θετικές ψήφους (άρα να μπει άμεσα σε εφαρμογή). Η εν λόγω ρύθμιση θα προβλέπει πως οι εγγεγραμμένοι τους καταλόγους εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν σε πρεσβείες/προξενεία, ωστόσο δεν προβλέπεται επιστολική ψήφος.

Πηγή: naftemporiki.gr