Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Κερατέα
Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε οικοπεδικούς χώρους στην Κερατέα Αττικής. Σε εξέλιξη η επιχείρηση της Πυροσβεστικής.
Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή (7/7), σε ακαθάριστους οικοπεδικούς χώρους στην Κερατέα Αττικής.
Στο σημείο εξακουλουθούν να επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ ενώ επιχείρησαν και δυο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η Πυροσβεστική, στη σχετική ανάρτησή της στο Twitter εφιστά την προσοχή στους πολίτες, επισημαίνοντας πως "είναι υποχρέωσή μας να διατηρούμε καθαρούς τους οικοπεδικούς χώρους ιδιοκτησίας μας καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου".
Σχετικά με την διαδικασία καθαρισμού αναφέρονται τα εξής:
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής αναφέρεται πως:
1. Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
- Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
2. Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού της παρ. 1. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.
Όσον αφορά τη μέριμνα των υπόχρεων αναφέρονται τα εξής:
1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των εκτάσεων του άρθρου 1 της παρούσας οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας και να συντηρούν αυτόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
2. Οι υπόχρεοι, μετά την ολοκλήρωση του αρχικού καθαρισμού, καθώς και της συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δύναται ενημερώνουν σχετικά τον οικείο Δήμο με κάθε πρόσφορο μέσο.
Επιπρόσθετα,
- οι υπόχρεοι οφείλουν να ακολουθούν τις προβλέψεις αποκομιδής των απορριμμάτων, όπως περιγράφονται στους Κανονισμούς Καθαριότητας των οικείων δήμων, σύμφωνα και με τις διατάξεις του ν. 4819/2021 (Α’ 129) περί αποβλήτων.
πηγή: News247