Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει απολύσεις στον κλάδο που τη δημιούργησε

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν σημάνει συναγερμό σχετικά με το ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να εκτοπίσει θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, αλλά ήδη προκαλεί αναταραχή σε έναν κλάδο όπου οι εργαζόμενοι κάποτε φαίνονταν ανίκητοι: την τεχνολογία.

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει απολύσεις στον κλάδο που τη δημιούργησε

Ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός εταιρειών τεχνολογίας ανέφερε την τεχνητή νοημοσύνη ως λόγο για απολύσεις εργαζομένων και επανεξέταση νέων προσλήψεων τους τελευταίους μήνες, καθώς η Silicon Valley αγωνίζεται να προσαρμοστεί στις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας που αναπτύσσονται στον τομέα της.

Η Chegg, μια εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εκπαίδευσης, αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι απέλυσε το 4% του εργατικού δυναμικού της, ή περίπου 80 υπαλλήλους της, «για να τοποθετήσει την εταιρεία σε θέση να εκτελέσει τη στρατηγική της σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη, βιώσιμη αξία για τους φοιτητές και τους επενδυτές της».

Ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Μάιο ότι η εταιρεία αναμένει να σταματήσει τις προσλήψεις για ρόλους που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με AI τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο αργότερα, φάνηκε να αλλάζει την άποψή του, καθώς σε μεταγενέστερη συνέντευξη, δήλωσε πως «η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες αφαιρεί».

Παράλληλα, στα τέλη Απριλίου η υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων Dropbox είπε ότι περικόπτει περίπου το 16% του εργατικού δυναμικού της, ή σχεδόν 500 άτομα, επικαλούμενη επίσης την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις απολύσεις, η εταιρεία Challenger, Gray & Christmas ανέφερε ότι 3.900 άτομα απολύθηκαν τον Μάιο λόγω τεχνητής νοημοσύνης, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που έκανε λόγο για περικοπές θέσεων εργασίας με βάση αυτόν τον παράγοντα. Όλες αυτές οι περικοπές σημειώθηκαν στον τεχνολογικό τομέα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Με αυτές τις κινήσεις, φαίνεται ότι η Silicon Valley μπορεί όχι μόνο να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και να προσφέρει μια πρώιμη ματιά στον τρόπο προσαρμογής των επιχειρήσεων σε αυτά τα εργαλεία, όπως αναφέρει το CNN. Αντί να καταστήσουν απαρχαιωμένα ολόκληρα σύνολα δεξιοτήτων από τη μια μέρα στην άλλη, όπως ίσως φοβούνται μερικοί, ο πιο άμεσος αντίκτυπος μιας νέας παραγωγής εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να αναγκάζει τις εταιρείες να μετατοπίσουν πόρους για να επωφεληθούν καλύτερα από την τεχνολογία – και να δώσουν βαρύτητα στους εργαζόμενους με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Τους τελευταίους μήνες, η ΑΙ έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κόσμου, με τη δυνητική αγορά για την επόμενη γενιά προϊόντων μας με τεχνητή νοημοσύνη να αναπτύσσεται πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε οποιοσδήποτε από εμάς», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Dropbox, Drew Houston, σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό, ανακοινώνοντας τις περικοπές θέσεων εργασίας. «Το επόμενο στάδιο ανάπτυξής μας απαιτεί έναν διαφορετικό συνδυασμό δεξιοτήτων, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ανάπτυξη προϊόντων σε πρώιμο στάδιο,» πρόσθεσε.

Ο Dan Wang, καθηγητής στο Columbia Business School, είπε στο CNN ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα αναγκάσει τους οργανισμούς να αναδιαρθρωθούν», αλλά επίσης δεν θεωρεί ότι οι μηχανές θα αντικαταστήσουν -ακόμα- τους ανθρώπους.

«Η τεχνητή νοημοσύνη από όσο βλέπω εγώ, δεν αντικαθιστά απαραίτητα τους ανθρώπους, αλλά ενισχύει το έργο τους», είπε ο Wang. «Πιστεύω ότι το είδος του ανταγωνισμού που θα έπρεπε όλοι να σκεφτόμαστε περισσότερο είναι ότι οι άνθρωποι θα αντικατασταθούν από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης».

Πηγή: moneyreview.gr