Γαλλία: Συνεχίζονται οι εντάσεις μετά το θάνατο του 17χρονου από αστυνομικά πυρά

Μεγάλης έκτασης ταραχές συγκλόνισαν το προάστιο της Ναντέρ έξω από το Παρίσι με τα επεισόδια να εξαπλώνονται σε γειτονικούς δήμους.

Γαλλία: Συνεχίζονται οι εντάσεις μετά το θάνατο του 17χρονου από αστυνομικά πυρά

Με ενός λεπτού σιγή τίμησε χθες το μεσημέρι η γαλλική Eθνοσυνέλευση τη μνήμη του 17χρονου Ναέλ, που σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικού το μεσημέρι της Τρίτης γιατί αρνήθηκε να βγει από το όχημα που οδηγούσε για να υποβληθεί σε έλεγχο. Ο θάνατος του νεαρού και η προσπάθεια της αστυνομίας να συγκαλύψει το περιστατικό εξελίχθηκαν σε μείζον πολιτικό ζήτημα, με τον πρόεδρο Μακρόν και την κυβέρνησή του να καταδικάζουν έντονα την πράξη του αστυνομικού.

Μεγάλης έκτασης ταραχές συγκλόνισαν το προάστιο της Ναντέρ έξω από το Παρίσι τη νύχτα της Τρίτης, με τα επεισόδια να εξαπλώνονται σε γειτονικούς δήμους και να οδηγούν στην πυρπόληση 24 αυτοκινήτων και στην προσαγωγή 31 ατόμων.

Σύμφωνα με την αρχική εκδοχή της αστυνομίας, ο 17χρονος είχε παραβιάσει επανειλημμένως τον κώδικα κυκλοφορίας όταν εκλήθη από δύο μοτοσικλετιστές να σταματήσει για έλεγχο. Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι ο ανήλικος αρνήθηκε να υπακούσει και κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους με το όχημά του. Ένας από τους μοτοσικλετιστές υποστήριξε ότι άνοιξε πυρ εναντίον του οχήματος, όταν νόμισε ότι απειλείται η ζωή του.

Βίντεο που δημοσιεύθηκε λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Tύπου της αστυνομίας και τραβήχτηκε από περαστική με κινητό τηλέφωνο, εμφανίζει τους αστυνομικούς να έχουν σκύψει στα παράθυρα του κίτρινου αυτοκινήτου, με έναν από αυτούς να έχει τραβήξει το όπλο του και να σημαδεύει τον οδηγό. Τη στιγμή που το αυτοκίνητο αρχίζει να κινείται, ένας από τους αστυνομικούς ανοίγει πυρ χτυπώντας τον 17χρονο στον θώρακα. Το μικρόφωνο του βίντεο κατέγραψε και μία φράση του αστυνομικού κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης: «Θα φας καμιά σφαίρα στο κεφάλι!», ακούγεται να λέει ο άνδρας της τροχαίας.

Σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι από τη Μασσαλία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε: «Τίποτα δεν δικαιολογεί τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Εκφράζω την αλληλεγγύη και τη συμπάθεια του έθνους για την ανεξήγητη, ασυγχώρητη τραγωδία».

«Υπερβολική και ανεύθυνη» χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν. «Η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφασίσει αν η πράξη ήταν ασυγχώρητη ή ανεξήγητη. Η αστυνομία είναι ανίσχυρη σε πολλές γειτονιές και αυτό θέτει αστυνομικούς σε κίνδυνο και απειλεί και τις ζωές πολιτών. Θεωρώ ότι η αστυνομία πρέπει να έχει το τεκμήριο της αθωότητας», είπε η Λεπέν.

Τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου καταδίκασαν, επίσης, σύσσωμα τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών. «Είναι αδιανόητο ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας να ακολουθεί το παράδειγμα ορισμένων καλλιτεχνών και πολιτικών καταδικάζοντας εκ προοιμίου τους συναδέλφους μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική οργάνωση αστυνομικών Alliance.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε μήνυμα στο Twitter από μικρότερη συνδικαλιστική οργάνωση αστυνομικών της Γαλλίας, που ανέφερε: «Μπράβο στους συναδέλφους που άνοιξαν πυρ εναντίον 17χρονου εγκληματία. Μόνοι υπεύθυνοι για τον θάνατο αυτού του αλήτη είναι οι γονείς του, που απέτυχαν να εκπαιδεύσουν το παιδί τους». Παρότι το μήνυμα «κατέβηκε» λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είπε για τη συγκεκριμένη συνδικαλιστική οργάνωση αστυνομικών: «Το γκρουπούσκουλο αυτό, που δεν εκπροσωπεί την αστυνομία, δημοσίευσε ένα αποτρόπαιο και απαράδεκτο μήνυμα».

Η εισαγγελία της Ναντέρ διέταξε χθες την πραγματοποίηση έρευνας για άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον δράστη αστυνομικό. Ο 38χρονος αστυφύλακας της τροχαίας της Ναντέρ έχει τεθεί υπό κράτηση μέχρι την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του. Απειλή για την αμεροληψία της έρευνας χαρακτηρίζουν, όμως, Γάλλοι νομικοί την απόφαση της εισαγγελίας να δώσει στο αστυνομικό τμήμα της Ναντέρ –όπου υπηρετεί ο δράστης– την αρμοδιότητα των ερευνών.

Η αστυνομία της πρωτεύουσας είχε αναπτύξει χθες το βράδυ περισσότερους από 4.000 αστυνομικούς στα «ευαίσθητα» προάστια Ναντέρ, Κολόμπ, Κλισί-σου-Μπουά και Μαντ-λα-Ζολί, για την πρόληψη ταραχών. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, νεαροί κάτοικοι εργατικών πολυκατοικιών έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους της Ναντέρ, αλλά και σε γειτονικούς δήμους και εκτόξευσαν βεγγαλικά προς την κατεύθυνση των δυνάμεων ασφαλείας. Αγνωστοι τοποθέτησαν φλεγόμενες ξύλινες παλέτες στις γραμμές του προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ άλλοι αποπειράθηκαν να πυρπολήσουν το κέντρο νεότητας της Ναντέρ.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Γιασίν Μπουζρού, ανακοίνωσε ότι οι πελάτες του κατέθεσαν στην εισαγγελία ζητώντας την άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση εναντίον του δράστη και για ανθρωποκτονία από αμέλεια εναντίον του συναδέλφου του. Επιπλέον, ο συνήγορος της οικογένειας ανέφερε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά της αστυνομίας της Ναντέρ για διακίνηση πλαστού εγγράφου, καθώς η πρώτη εκδοχή των Αρχών για τον θάνατο του 17χρονου ήταν ψευδής.

Το 2022, 13 πολίτες σκοτώθηκαν στη Γαλλία από πυρά της αστυνομίας επειδή αρνήθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο, αλλά μόλις πέντε αστυνομικοί παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη για τέτοια περιστατικά.

Πηγή: kathimerini.gr