Γαλλία: Μέχρι και 35.000 θάνατοι λόγω ζέστης από το 2014

Το ένα τρίτο των 35.000 θανάτων στη Γαλλία από το 2014, εξαιτίας της ζέστης, αφορά ανθρώπους κάτω των 75 ετών.

Γαλλία: Μέχρι και 35.000 θάνατοι λόγω ζέστης από το 2014

Εδώ και 9 χρόνια περίπου 35.000 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της ζέστης. Όμως, η θνησιμότητα δεν αφορά αποκλειστικά τις περιόδους καύσωνα.

"Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος –δηλαδή ένα τρίτο-- αφορά ανθρώπους κάτω των 75 ετών", αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιοποιήθηκε από την υπηρεσία δημόσιας υγείας. Η υπηρεσία αυτή είναι από τις πρώτες που αξιολογεί τη σχέση ζέστης - θνησιμότητας στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, σε ένα πλαίσιο πιθανών συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ιδίως το 2019 και το 2022, ο αριθμός των θανόντων από τους καύσωνες έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν και δεν είναι δυνατή η στοιχειοθέτηση μιας συστηματικής σχέσης ανάμεσα σε κάθε ένα από αυτά τα κύματα ζέστης και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αυτή συμβάλλει αναμφισβήτητα στην αύξηση της συχνότητάς τους.

Η δημόσια υπηρεσία υγείας έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που παρουσιάζουν μεγάλη υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων καύσωνα. Σχεδόν 3.000 υπερβάλλοντες θάνατοι σημειώθηκαν πέρσι το καλοκαίρι κατά τις τρεις περιόδους καύσωνα.

Όμως, η τελευταία της μελέτη κάνει ένα βήμα παραπάνω, αξιολογώντας τη θνησιμότητα που συνδέεται με όλες τις θερινές περιόδους ζέστης και όχι μόνο με την σημαντική κορύφωση των κυμάτων καύσωνα. Σε αυτήν αναφέρεται ότι "η έκθεση του γενικού πληθυσμού κατά τις θερμές ημέρες εκτός των καυσώνων… συχνά θεωρείται ότι δεν αποτελεί ζήτημα υγείας, ενώ συνδέεται εξίσου με αυξημένο κίνδυνο θανάτων".

Μάλιστα, εκτιμάται ότι μεταξύ 29.612 και 34.975 θανάτων αποδίδονται από το 2014 έως το 2022, στη ζέστη του καλοκαιριού και όχι μόνο στους καύσωνες.

Οι ερευνητές, προκειμένου να οδηγηθούν σε αυτά τα αποτελέσματα, χρησιμοποιήσαν μοντέλα που είναι δύσκολο να παρουσιαστούν με λίγα λόγια. Αυτά υπολογίζουν την εξέλιξη των θερμοκρασιών και της θνησιμότητας, αλλά παράλληλα επιδιώκουν να εντοπίσουν ποιο ρόλο έχει η ζέστη σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, πχ Covid.

πηγή: News247