Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση: Οριακές αλλαγές στο παρά ένα

Στο 19,5% η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ

Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση: Οριακές αλλαγές στο παρά ένα

Το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται στη νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, που παρουσιάστηκε χθες. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 38,5% και διατηρεί μεγάλη διαφορά, συνολικά 19,5 μονάδων, από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 19%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 11,5%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% έκαστο. Ενισχυμένοι εμφανίζονται οι Σπαρτιάτες, που μετρήθηκαν στο 2,5%, ενώ συνεχίζονται οι χαμηλές επιδόσεις του ΜέΡΑ25, που τοποθετείται στο 2%.

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της δημοσκόπησης και τα σενάρια κατανομής εδρών, εμφανίζεται να εξασφαλίζει αυτοδυναμία ακόμη και σε μια Bουλή με εννέα κόμματα. Ειδικότερα, στο θεωρητικά πιο πιθανό σενάριο μιας Βουλής με επτά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να εξασφαλίζει 162 έδρες και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 56, το ΠΑΣΟΚ με 33, το ΚΚΕ με 19 έδρες και από 10 έδρες λαμβάνουν Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Εάν σχηματιστεί Βουλή με οκτώ κόμματα, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στο σενάριο κατανομής εδρών να παίρνει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 54, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 18, από 10 έδρες λαμβάνουν Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας και προστίθενται οι Σπαρτιάτες, που στο σενάριο αυτό παίρνουν 8 έδρες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πολύ υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό των ερωτώμενων που δηλώνουν ότι την Κυριακή θα πάνε να ψηφίσουν. Σε ποσοστό 83% δηλώνουν «σίγουρα ναι» και ένα επιπλέον 11% δηλώνει πως «μάλλον ναι».

Σε ασφαλή τροχιά αυτοδυναμίας οι «γαλάζιοι» – Μάχη των μικρών κομμάτων για είσοδο στη νέα Βουλή.

Ετσι, αθροιστικά το 94% εμφανίζεται διατεθειμένο να φθάσει στην κάλπη. Αυτό θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Pulse Γιώργο Αράπογλου. Οπως αναφέρει, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση περισσότερο θα κριθεί το αποτέλεσμα όχι τόσο από τους αναποφάσιστους, όπου η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» έχει περιοριστεί στο 7,5%, αλλά από το ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν, αν θα επιβεβαιωθεί η πρόθεση να φθάσουν στις κάλπες ή αν θα επηρεάσει την τελική απόφαση κάποια άλλη παράμετρος, όπως για παράδειγμα η απογοήτευση και η αίσθηση ότι δεν μπορεί να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα.

Στη χθεσινή δημοσκόπηση δείχνει να καταγράφεται αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ μια μικρή διόρθωση της απογοήτευσης που έφερε το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και μένει να φανεί αν αυτό το στοιχείο θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή.

Ιδιαίτερα ρευστό είναι το τοπίο όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, αυτά που κινούνται κοντά στη ζώνη του 3%. Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, εμφανίζονται διαρκείς ανακατατάξεις στη σειρά των κομμάτων, ενώ, καθώς η πιθανότητα εισόδου στη Βουλή ή όχι θα εξαρτηθεί από μερικές εκατοντάδες ψήφους, ο ίδιος θεωρεί πιθανό ένα θρίλερ στα αποτελέσματα της Κυριακής σε αυτή τη ζώνη.

Στη γενική εικόνα, σε ποσοστό 73% οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ότι θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα, ενώ το 14% δηλώνει ότι θα αλλάξει την ψήφο του.

Πηγή: kathimerini.gr