«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο - Μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες

Μεγάλη πτώση σημειώνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρώντας σε επίπεδα που είχε να δει από τον Ιανουάριο του 2017, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων στα όρια του «sell off»

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο - Μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες

Σύμφωνα με το capital.gr, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,12% στις 659,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 54,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,63% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.748,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 10,31% στις 497,75 μονάδες.

Με το στόμα ανοιχτό παρακολουθεί η αγορά το βίαιο sell off στις τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς μάλιστα να έχει δει και το -30% λίγα λεπτά μετά τις 13:00, ενώ η πτώση της Eurobank παραμένει σε διψήφια ποσοστά. Η "ανακωχή" των πωλητών του Σεπτεμβρίου κράτησε προφανώς λίγες ημέρες, με τους short να δικαιώνονται πανηγυρικά.

«Η εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος από τον Μάιο σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει την κατάσταση και τις προοπτικές του», αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, τονίζοντας ότι έχει πυροδοτηθεί ένας φαύλος κύκλος που μόνο κακό κάνει στην αγορά. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι ο κλάδος έχασε από την κεφαλαιοποίησή του 1,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ είχε χάσει και 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Με την κεφαλαιακή επάρκεια του κλάδου να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα DTAs, με τις τιτάνιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και την αργή επιστροφή των καταθέσεων, είναι σαφές ότι οι προοπτικές δεν είναι ρόδινες. Όμως, η εικόνα του μεγάλου πλήγματος στις κεφαλαιοποιήσεις απέχει πολύ από τις πραγματικές προοπτικές, στις οποίες αρκετοί αναλυτές βλέπουν θετικά σημάδια.

Πηγή: topontiki.gr