Ναυάγιο στην Πύλο: Εκπρόσωπος Λιμενικού: «Δεν υπάρχει βίντεο της βύθισης» (vid)

Απενεργοποιημένη ήταν η κάμερα στο σκάφος που επιχειρούσε ανοικτά της Πύλου, όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού. Ομολόγησε ένας εκ των συλληφθέντων που κατηγορούνται για διακίνηση.

Ναυάγιο στην Πύλο: Εκπρόσωπος Λιμενικού: «Δεν υπάρχει βίντεο της βύθισης» (vid)

Παραμένουν σε εξέλιξη οι έρευνες ανεύρεσης και διάσωσης τυχόν επιζώντων του πολύνεκρου ναυαγίου ανοικτά της Πύλου, τα ερωτήματα ωστόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό, παραμένουν αναπάντητα.

Ένα σημαντικό "όπλο" για τη διεξαγωγή των ερευνών και την εύρεση των αιτιών του ναυαγίου θα ήταν βιντεοληπτικό υλικό από τα σκάφη του λιμενικού, που βρέθηκαν στο σημείο.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν μπορεί να γίνει καθώς, όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, οι κάμερες που είναι τοποθετημένες στα σκάφη -ουσιαστικά- ενεργοποιούνται και χρησιμοποιούνται επιλεκτικά.

"Δεν έχει γίνει καταγραφή του περιστατικού βύθισης του πλοίου και δεν υπάρχει εντολή για καταγραφή των περιστατικών. Η κάμερα χρησιμοποιείται επιχειρησιακά και η χρήση των μέσων αυτών είναι και προς βοήθεια του επιχειρησιακού έργου", τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο ATTICA TV.

Τι συνέβη με το σχοινί

Συζήτηση προκλήθηκε και για το αν το Λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοίο με τους εκατοντάδες επιβαίνοντες.

Οι αρχικές επίσημες ενημερώσεις του Λιμενικού έρχονταν σε αντίθεση ακόμη και με τη μαρτυρία επιζώντα, μια εκ των οποίων μετέφερε και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

"Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του Λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει προς τα αριστερά. Για άγνωστο λόγο το σκάφος πήρε δεξιά κλίση και αιφνιδίως βυθίστηκε", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τρεις ημέρες μετά το τραγικό περιστατικό, το Λιμενικό παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι το περιπολικό σκάφος που βρέθηκε στο σημείο έριξε ένα σχοινί προς το αλιευτικό, το οποίο όμως, όπως σημειώνεται, δεν χρησιμοποιήθηκε για ρυμούλκηση, αλλά ήταν ένας «μικρός κάβος» για να «διαπιστωθεί η υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων».

Το παραπάνω στοιχείο δεν υπήρχε σε καμία από τις προηγούμενες ενημερώσεις, αντίθετα υπήρχε η διαβεβαίωση σε κάθε τόνο ότι το σκάφος του Λιμενικού «παρέμενε σε απόσταση και παρατηρούσε διακριτικά».

"Σβήνουν" οι ελπίδες για επιζώντες - Ομολόγησε ένας εκ των φερόμενων διακινητών

Την ίδια ώρα, αδιευκρίνιστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων του πλοίου, με τους επίσημους αριθμούς -προς το παρόν- να κάνουν λόγο για 78 νεκρούς.

Οι έρευνες ωστόσο είναι άκαρπες και οι ελπίδες για τυχόν επιζώντες, "σβήνουν" συνεχώς. Κι αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τις οποίες, ο αριθμός των αγνοουμένων ενδέχεται να αγγίζει και τους 500.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ένας εκ των συλληφθέντων που κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών και προσφύγων, ομολόγησε. Περιέγραψε μάλιστα τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι εφτά αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

Πηγή: news247.gr