Ναυάγιο στην Πύλο: Στη Μαλακάσα οι πρώτοι από τους διασωθέντες

Στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Μαλακάσας έφθασαν οι πρώτοι 71 μετανάστες που διασώθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Ναυάγιο στην Πύλο: Στη Μαλακάσα οι πρώτοι από τους διασωθέντες

Στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Μαλακάσας, εκεί όπου θα φιλοξενηθούν, έφθασαν πριν λίγο οι πρώτοι 71 μετανάστες που ξεκίνησαν το πρωί με λεωφορεία από την Καλαμάτα. Μεταξύ αυτών, 8 ανήλικοι, οι οποίοι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης, θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Αυτήν την περίοδο στο ΚΥΤ Μαλακάσας δυναμικότητας 1500 μεταναστών, φιλοξενούνται περίπου 95. Την ίδια ώρα, σβήνουν οι ελπίδες, για τον εντοπισμό άλλων επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο, με τον αριθμό των διασωθέντων να έχει «παγώσει» στους 104.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, που βασίζονται σε μαρτυρίες διασωθέντων, οι αγνοούμενοι είναι 568. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες αγνοούμενους, ενώ, εκφράζονται φόβοι ότι το αλιευτικό παρέσυρε στον βυθό εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονταν κλειδωμένα στα αμπάρια του. Τουλάχιστον 78 είναι οι νεκροί.

“Το λιμενικό έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί με πλήρη επάρκεια σε ανάλογα περιστατικά” είπε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης. Διευκρίνισε ότι περίπου στις 10 το βράδυ, σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το αλιευτικό, το οποίο αρνήθηκε κάθε βοήθεια.

“Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα”, ανέφερε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου.

Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιασθεί το 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν περισσότερες των 50.300 εισόδων μέσω της κεντρικής Μεσογείου, «ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2017», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Frontex.

Οι εννέα Αιγύπτιοι συλληφθέντες, φερόμενοι ως οι διακινητές των μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν στο αλιευτικό, ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν την Δευτέρα. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των διασωθέντων, το σκάφος ξεκίνησε από την Αίγυπτο, έκανε ενδιάμεση στάση στη Λιβύη για να επιβιβαστούν οι μετανάστες και συνέχισε για την Ιταλία.

Πηγή: ertnews.gr