Κίσινγκερ: Πιθανή η σύγκρουση στην Ταϊβάν, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν είναι πιθανή, αν δεν υπάρξει  διάλογος που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση – όπως έχει παροτρύνει.

Κίσινγκερ: Πιθανή η σύγκρουση στην Ταϊβάν, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

«Όπως είναι τα πράγματα αυτήν την στιγμή, νομίζω ότι η στρατιωτική σύγκρουση είναι πιθανή», δήλωσε ο Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του Bloomberg News Τζον Μίκλεθγουέιτ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν.

«Αλλά πιστεύω επίσης ότι η τρέχουσα τροχιά των σχέσεων πρέπει να αλλάξει». Τα σχόλια, έγιναν καθώς ο Κίσινγκερ έκανε μια αναδρομή στη ζωή και την καριέρα του λίγο μετά τα 100α γενέθλιά του,.

Ο Κίσινγκερ, ο οποίος διετέλεσε κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο τη δεκαετία του 1970, μίλησε λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στο Πεκίνο. Ο Μπλίνκεν είναι ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος που θα επισκεφθεί το Πεκίνο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Κίσινγκερ είναι μεταξύ άλλων, συγγραφέας πολλών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του «On China», που γράφτηκε ένα χρόνο πριν αναλάβει την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Ο βετέρανος διπλωμάτης γνωρίζει από «πρώτο χέρι» το ζήτημα της προσέγγισης με την Κίνα, δεδομένου του μυστικού ταξιδιού του στην χώρα το 1972 και του ρόλου του στην εξομάλυνση των σχέσεων υπό τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

Πριν λίγο καιρό, μιλώντας στο Economist, o Kίσινγκερ δήλωσε σχετικά «βρισκόμαστε στην κλασική κατάσταση πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει μεγάλα περιθώρια πολιτικών παραχωρήσεων και στην οποία οποιαδήποτε διαταραχή της ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Και οι δύο πλευρές έχουν πειστεί ότι η άλλη (πλευρά) αποτελεί στρατηγικό κίνδυνο. Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ειρήνη αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς οι δύο (η Αμερική και η Κίνα]). Με την έννοια ότι έχουμε την ικανότητα να καταστρέψουμε την ανθρωπότητα».

Πηγή: Bloomberg, Economist