Ναυάγιο στην Πύλο: Ολονύχτια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης - Μάχη με τον χρόνο

Θλιβερές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες με το ναυάγιο εκατοντάδων μεταναστών που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου, ξυπνώντας μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν και σηματοδοτώντας μια από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Ναυάγιο στην Πύλο: Ολονύχτια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης - Μάχη με τον χρόνο

Συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Λίγο πριν από τις 23:00 πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας, μεταφέροντας πτώματα.

Τουλάχιστον 79 νεκροί έχουν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου μετά το ναυάγιο του αλιευτικού στο οποίο είχαν επιβιβαστεί μετανάστες.

Διασώθηκαν 104 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν κυρίως 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού.

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει, κατά τις πληροφορίες των αρχών, από το Τομπρούκ (Λιβύη). Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές, οι οποίες δεν έχει διευκρινιστεί ποιες άλλες ενέργειες ανέλαβαν κατά τον εντοπισμό του αλιευτικού στα διεθνή ύδατα.

Τις τελευταίες ώρες, οι έρευνες των λιμενικών αρχών είναι εντατικές, καθώς «χτενίζουν» την περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι πολλοί. Από την πρώτη στιγμή, οι πληροφορίες για τον αριθμό των επιβατών είναι συγκεχυμένες, με μαρτυρίες πάντως -οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται επίσημα μέχρι στιγμής- να κάνουν λόγο και για 750 άτομα.

Σε ντοκουμέντο που παρουσιάζει η ΕΡΤ από συνομιλία γιατρού του νοσοκομείου της Καλαμάτας με διασωθέντα του ναυαγίου, φαίνεται να καταγράφεται ο ακριβής αριθμός των επιβατών, που ανέρχεται σε 750. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς φέρεται να είναι μικρά παιδιά.

Στιγμιότυπο συνομιλίας με διασωθέντα από το ναυάγιο
Στιγμιότυπο συνομιλίας με διασωθέντα από το ναυάγιο ΕΡΤ

Όταν ο γιατρός ρώτησε τον διασωθέντα αν στο σκάφος που ήταν είδε γυναίκες και παιδιά, ο μετανάστης του έκανε μία χειρονομία, κάνοντας λόγο για 100 περίπου άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα δείχνουν πως το αλιευτικό σκάφος ήταν ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο. Κι αυτό ενισχύει τους φόβους για μεγάλο αριθμό αγνοουμένων ή νεκρών.

Κατά τον εντοπισμό τους, δε, κανένας εκ των διασωθέντων δεν φορούσε σωσίβιο.

Φωτογραφία - ντοκουμέντο. Το αλιευτικό σκάφος λίγο πριν βυθιστεί ανοιχτά της Πύλου
Φωτογραφία - ντοκουμέντο. Το αλιευτικό σκάφος λίγο πριν βυθιστεί ανοιχτά της Πύλου ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Φωτογραφία - ντοκουμέντο. Το αλιευτικό σκάφος λίγο πριν βυθιστεί ανοιχτά της Πύλου
Φωτογραφία - ντοκουμέντο. Το αλιευτικό σκάφος λίγο πριν βυθιστεί ανοιχτά της Πύλου ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων

Δυστυχώς, όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν δεδομένου μάλιστα ότι στην περιοχή επιχειρούν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης δυνάμεις του Λιμενικού και τις τελευταίες ώρες ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει σταθερός.

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της Frontex, ενώ το βράδυ η επιχείρηση θα συνεχιστεί με τη συνδρομή ενός C-130.

Διασωθέντες μετανάστες του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο
Διασωθέντες μετανάστες του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».

Ο κ. Αλεξίου επιβεβαίωσε ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», εκτίμησε ο ίδιος.

Το σημείο όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο
Το σημείο όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο ΕΡΤ

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι επιβαίνοντες είχαν, ως επί το πλείστον, καταγωγή από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο.

Συνεχίζονται οι διακομιδές προσφύγων στο νοσοκομείο της Καλαμάτας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διακομιδές μεταναστών από το λιμάνι της Καλαμάτας στο νοσοκομείο της πόλης, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν υγειονομικά κλιμάκια για να παράσχουν ιατρική βοήθεια.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, «μέχρι αργά το βράδυ είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας συνολικά 30 μετανάστες, οι οποίοι και νοσηλεύονται». Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, οι μετανάστες που νοσηλεύονται αντιμετωπίζουν κυρίως παθολογικής φύσεως προβλήματα.

Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ., «στον χώρο του λιμανιού όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες, παραμένουν ιατρικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρχει άμεση ιατρική επίβλεψη για τυχόν περιστατικά που χρήζουν βοήθειας, ενώ στον ίδιο χώρο παραμένουν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διακομιδή κάποιου περιστατικού στο νοσοκομείο».

Επιζώντες του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο
Επιζώντες του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο AP

Όσον αφορά στην φροντίδα των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ο δήμος έχει κάνει ό,τι χρειάζεται, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, τον Ερυθρό Σταυρό, εθελοντές κ.ά., για την φιλοξενία των διασωθέντων, όπως ρουχισμό, στρώματα, και κουβέρτες, ενώ έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες και τέντες».

Επίσης, όπως τόνισε ο δήμαρχος, «η τοπική κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, παρέχοντας απαραίτητα εφόδια στους μετανάστες», ενώ, όπως πρόσθεσε, «το βραδινό φαγητό προσφέρθηκε από τοπικό αθλητικό σύλλογο».

Επιζώντες του ναυαγίου στην Πύλο
Επιζώντες του ναυαγίου στην Πύλο AP

Τι αναφέρει η Αθήνα για το χρονικό της τραγωδίας

Αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, τα γεγονότα μέχρι τη βύθιση του σκάφους όπου επέβαιναν οι αλλοδαποί, όπως αυτά καταγράφηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχουν ως ακολούθως, σύμφωνα με την κυβέρνηση:

• Το πρωί της 13ης Ιουνίου γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.

• Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.

• Στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.

• Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.

• Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.

• Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00.

• Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα.

• Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.

• Επετεύχθη επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.

• Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε - όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.

• Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».

• Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.

• Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.

• Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

• Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.

• Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.

• Άμεσα το πλωτό του Λ.Σ. προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα

• Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»).

• Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.

• Έναρξη ευρείας επιχείρησης έρευνας – διάσωσης.

πηγές: ΕΡΤNews / news247.gr