Πύλος: 17 νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο - Στους 104 οι διασωθέντες

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών ανοιχτά της Πύλου, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους που τους μετέφερε. Ανασύρθηκαν 17 σοροί, διασώθηκαν 104 άτομα. Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία των κοντινών περιοχών.

Πύλος: 17 νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο - Στους 104 οι διασωθέντες

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων, τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/06).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέχρι στιγμής 104 άνθρωποι περισυνελέγησαν 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ ανασύρθηκαν 17 σοροί.

Τραγωδία στην Πύλο: 17 νεκροί μετανάστες σε ναυάγιo - Στους 104 οι διασωθέντες
ERTNEWS.GR

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει, κατά τις πρώτες πληροφορίες των αρχών, από το Τομπρούκ (Λιβύη)· οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Οι 100 από τους διασωθέντες μετανάστες αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου είναι σε αυτή την ώρα μια μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας του χώρου για να υποδεχθεί.

Νωρίτερα, τέσσερις μετανάστες διακομίστηκαν με Super Puma στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν κάποια παθολογικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι σοβαρά. Κανείς τους δεν μιλάει αγγλικά.

Εκφράζονται φόβοι όμως ότι ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των επιβαινόντων και συνεχίζεται η έρευνα. Επιχειρούν 6 παραπλέοντα πλοία, πλωτό του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφος C-130, αναμένονται πλωτό και ναυαγοσωστικό του λιμενικού, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην πόλη της Καλαμάτας αναμένεται να μεταβεί και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, ο κ. Καρβέλης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λιμενικού, στο σκάφος επέβαιναν 400-450 άτομα.

ΔΟΜ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017 οι θάνατοι στις μεταναστευτικές οδούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

Τουλάχιστον 3.789 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδρομές στην και από την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής το 2022, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 2017, ανακοίνωσε χθες Τρίτη (13/06) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Η αύξηση σε ετήσια βάση έφθασε το 11%.

Το 2017, καταγράφονταν στην περιοχή 4.255 θάνατοι.

Η συγκεκριμένη περιφέρεια, στην οποία αναλογούν οι μισοί και πλέον από τους 6.877 καταγεγραμμένους θανάτους μεταναστών παγκοσμίως το 2022, είναι αυτή από όπου κατάγονται, από την οποία διέρχονται ή όπου θέλουν να μετεγκατασταθούν μετανάστες, επισήμανε ο ΔΟΜ.

Στη Μεσόγειο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.406 άνθρωποι πέρυσι.

πηγή: News247