Δίκη Ντόναλντ Τραμπ: Εντάσεις στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να προσέλθει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για να του απαγγελθούν σοβαρές κατηγορίες σχετικά με τη μεταφορά απόρρητων εγγράφων.

Δίκη Ντόναλντ Τραμπ: Εντάσεις στις ΗΠΑ

Tεταμένη ατμόσφαιρα επικρατεί στο Μαϊάμι της Φλόριντα καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να προσέλθει σήμερα το απόγευμα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για να του απαγγελθούν σοβαρές κατηγορίες σχετικά με τη μεταφορά απόρρητων εγγράφων του Λευκού Οίκου στην ιδιωτική έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ενοχλημένοι από τις οξύτατες καταγγελίες του τέως προέδρου εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη νέα δικαστική δίωξή του, εκατοντάδες οπαδοί του σχημάτισαν την Κυριακή καραβάνι αυτοκινήτων και διήνυσαν απόσταση 130 χιλιομέτρων, από το Μαϊάμι στο Παλμ Μπιτς, για να εκφράσουν αλληλεγγύη στον εκλεκτό τους. Υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ώστε να διεκδικήσει ξανά το προεδρικό αξίωμα, σε μια μονομαχία-ρεβάνς με τον Δημοκρατικό διάδοχό του τον Νοέμβριο του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε στην ιστοσελίδα Politico ότι θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του ανεξάρτητα από την εξέλιξη των δικαστικών υποθέσεών του.

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του διμήνου που ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ προσάγεται σε δικαστήριο ως κατηγορούμενος. Η πρώτη ήταν τον Απρίλιο, όταν πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν του απήγγειλε κατηγορίες για παραχάραξη λογιστικών βιβλίων του επιχειρηματικού ομίλου του, ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση παλαιότερων σχέσεών του με πορνοστάρ. Ωστόσο, η νέα δικαστική περιπέτειά του διαγράφεται πολύ σοβαρότερη. Oχι μόνο γιατί αυτή τη φορά διώκεται από ομοσπονδιακό δικαστήριο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και γιατί οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν είναι πολύ βαρύτερες.

Βασισμένο στις έρευνες του ειδικού ανακριτή Τζακ Σμιθ, το κατηγορητήριο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιέχει 37 αδικήματα, ορισμένα από τα οποία περιλαμβάνονται στον νόμο περί κατασκοπείας. Ο Τραμπ κατηγορείται ότι, εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο μετά τη λήξη της θητείας του, μετέφερε στο Μαρ-α-Λάγκο απόρρητα έγγραφα, κάποια από τα οποία αφορούσαν ευαίσθητα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Τα εν λόγω διαβαθμισμένα έγγραφα, 102 τον αριθμό, εντοπίστηκαν από πράκτορες του FBI κατά την πολύκροτη έφοδό τους στο Μαρ-α-Λάγκο, τον περασμένο Αύγουστο. Επιπλέον, ο Τραμπ κατηγορείται για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης και ψευδείς καταθέσεις.

«Ακόμη κι αν οι μισές από αυτές τις κατηγορίες αποδειχθούν αληθείς, είναι καμένος», δήλωσε για τον πρώην προϊστάμενό του ο Γουίλιαμ Μπαρ, υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ, ο οποίος στράφηκε εναντίον του μετά την επεισοδιακή αμφισβήτηση, από τον τέως πρόεδρο, των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020.

Μιλώντας σε συνδιάσκεψη των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία Τζόρτζια, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι ενορχήστρωσε τη νέα δικαστική δίωξή του για να υπονομεύσει την προεκλογική εκστρατεία του, εργαλειοποιώντας τη Δικαιοσύνη. «Η γελοία και αστήρικτη παραπομπή μου από το χειραγωγημένο υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπάιντεν θα καταγραφεί ως μία από τις απεχθέστερες καταχρήσεις εξουσίας στην Ιστορία της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε, δε, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς δεν έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του νυν προέδρου ύστερα από την ανακάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων στην οικία του και σε άλλο γραφείο του, εκτός Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν αποφεύγει κάθε σχολιασμό για τη δίωξη του προκατόχου του. Οπως σημειώνει ρεπορτάζ των New York Times, το κατηγορητήριο του Σμιθ στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις σημειώσεις του Εβαν Κόρκοραν, δικηγόρου του Τραμπ, που παρέπεμπαν σε συνομιλίες του με τον τέως πρόεδρο. Ο Σμιθ κατάφερε να αποσπάσει αυτές τις σημειώσεις, παρακάμπτοντας το κατοχυρωμένο προνόμιο της σχέσης δικηγόρου – πελάτη, επικαλούμενος ένα παράθυρο του νόμου για τις περιπτώσεις όπου ο κατηγορούμενος χρησιμοποιεί τον δικηγόρο του για να διαπράξει νέο έγκλημα – στη συγκεκριμένη περίπτωση για να παρεμποδίσει τη Δικαιοσύνη.

Πηγή: kathimerini.gr