ΕΟΔΥ: Προχωρά στην αναβάθμιση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων

Στην περαιτέρω ενίσχυση της επιτήρησης των παθογόνων του αναπνευστικού προχωρά ο ΕΟΔΥ.

ΕΟΔΥ: Προχωρά στην αναβάθμιση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων

Με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της επιτήρησης των παθογόνων του αναπνευστικού, ο ΕΟΔΥ επιπλέον των τριών παθογόνων (ιός της γρίπης, SARS-CoV-2 και συγκυτιακός ιός RSV) που επιτηρεί συστηματικά, ενσωματώνει στην επιτήρηση εβδομαδιαία επιδημιολογική αναφορά για πρώτη φορά, δεδομένα αναφορικά με την ποσοστά ανίχνευσης επιπλέον παθογόνων σε ασθενείς με σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη (severe acute respiratory infection, SARI). Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε φέτος πιλοτικά για πρώτη φορά από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με Νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Τα εργαστηριακά δεδομένα έχουν προκύψει από μεθόδους ταυτόχρονης ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού σε ασθενείς με SARI.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν συμπληρωματική πηγή πληροφορίας, θα συμπεριλαμβάνονται πλέον στις εβδομαδιαίες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, παρέχουν επιπλέον πληροφορία για την κυκλοφορία παθογόνων αναπνευστικού σε συμπτωματικούς ασθενείς και ενισχύουν σημαντικά τη δυνατότητα αντιμετώπισης των νοσημάτων του αναπνευστικού τόσο σε περιόδους αυξημένης κυκλοφορίας τους, όσο και σε περιόδους ύφεσης.

Η ανίχνευση βασίζεται σε μεθόδους ταυτόχρονης μοριακής ανίχνευσης παθογόνων (πολυσυλλεκτική PCR) χρησιμοποιούνται με αυξανόμενο ρυθμό για τη διαγνωστική προσπέλαση ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Το πλεονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι ότι εξετάζουν ταυτόχρονα το ίδιο δείγμα για την παρουσία μιας σειράς παθογόνων.

Πηγή: ertnews.gr