Χάκερ έριξαν την τράπεζα θεμάτων - Τι θα κάνουν όσοι δεν εξετάστηκαν

Σε κυβερνοεπίθεση αποδίδουν τα προβλήματα που ανέκυψαν στην τράπεζα θεμάτων κατά τη διάρκεια των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στα Λύκεια της χώρας το πρωί της Δευτέρας (29/5), σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Χάκερ έριξαν την τράπεζα θεμάτων - Τι θα κάνουν όσοι δεν εξετάστηκαν

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).


Εξηγώντας, τα υπουργεία σημειώνουν πως «έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική».

Αυτές οι επιθέσεις αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.

Στη συνέχεια, με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Επισημαίνεται, δε, ότι, το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

Σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα οι εξεταζόμενοι αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους στις 29 Μαΐου.

Τι θα συμβεί με τους μαθητές και τις μαθήτριες που δεν εξετάστηκαν

Για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδι της ίδιας μέρας.

Πηγή: cnn.gr