Τζόνσον: «Γλείφτης του Πούτιν ο Μακρόν, θα του αλλάξω τα φώτα»

Εξοργισμένος ο Μπόρις Τζόνσον, είχε χαρακτηρίσει κάποτε, σε ιδιωτική συζήτηση, τον Εμανουέλ Μακρόν ως «γλείφτη του Πούτιν» και υποσχέθηκε να «του αλλάξει τα φώτα», ισχυρίστηκε ένας εκ των βασικών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Τζόνσον: «Γλείφτης του Πούτιν ο Μακρόν, θα του αλλάξω τα φώτα»

Περιγράφοντας με λεπτομέρειες σε podcast την εμπειρία του από την πρωθυπουργία του Τζόνσον, ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ, Γκούτο Χάρι, είπε ότι ο Τζόνσον ξέσπασε κατά του Μακρόν μετά τη ρωσική εισβολή της στην Ουκρανία — και αφού ο Γάλλος πρόεδρος επέκρινε το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Στην πρωινή μας συνάντηση, νομίζω με μια μικρή ομάδα ανθρώπων, εξαπέλυσε μια βίαιη επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν», είπε ο συνεργάτης του Τζόνσον. Δεν δίστασε δε να δώσει με κάθε λεπτομέρεια τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας για τον Γάλλο ομόλογό του. «Βασικά, είπε για τον Μακρόν πως 'είναι η λέξη με πέντε γράμματα αρχίζει από μ..., είναι παράξενος, είναι γλείφτης του Πούτιν'. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τζόνσον συνέχισε να καταφέρεται κατά του Μακρόν, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να του αλλάξω τα φώτα».

Όπως σχολιάζει το Politico, ο Τζόνσον είχε μια προβληματική σχέση με τον Μακρόν κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Η αλήθεια είναι ότι ο Μακρόν δεν συμπαθεί καθόλου τον Μπόρις Τζόνσον», είχε πει στο Politico το 2022 ο Τσαρλς Γκραντ, διευθυντής του κέντρου για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση.

«Υπήρξαν εντάσεις από νωρίς, όταν πολιτικοί όπως ο Μακρόν πήγαν στη Μόσχα για να μιλήσουν με τον Πούτιν», είπε ο Χάρι, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα λίγες εβδομάδες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Νομίζω ότι ο Μπόρις το περιέγραψε ιδιωτικά ως 'εμετικό'», πρόσθεσε ο Χάρι.

Πάντως, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι δύο άνδρες κατάφεραν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους στην πορεία και άρχισαν να τα πηγαίνουν καλά. «Είχαν πάει και για ένα ουίσκι μαζί στη σύνοδο κορυφής της G7», είπε ο Χάρι.

Πηγή: cnn.gr