Τζο Ντιτούρι: Έσπασε το ρεκόρ διαβίωσης κάτω από το νερό χωρίς αποσυμπίεση

Το παγκόσμιο ρεκόρ για τη διάρκεια διαβίωσης κάτω από το νερό δίχως αποσυμπίεση κατέρριψε ο Αμερικανός ερευνητής Τζο Ντιτούρι, με 74 συνεχόμενες μέρες σε βάθος 10 μέτρων σε λιμνοθάλασσα της Φλόριντα.

Τζο Ντιτούρι: Έσπασε το ρεκόρ διαβίωσης κάτω από το νερό χωρίς αποσυμπίεση

Το παγκόσμιο ρεκόρ για τη διάρκεια διαβίωσης κάτω από το νερό δίχως αποσυμπίεση κατέρριψε ένας Αμερικανός ερευνητής. Πρόκειται για τον Joseph Dituri, ο οποίος παραμένει για περισσότερες από 74 ημέρες στον πυθμένα μιας λιμνοθάλασσας, σε βάθος 10 μέτρων, στο Key Largo της Φλόριντα.

Σε αντίθεση με τα υποβρύχια, το καταφύγιο στο οποίο βρίσκεται ο Dituri δεν διαθέτει τεχνολογία που να ρυθμίσει την πίεση. Επόμενος στόχος του, να παραμείνει για 100 ημέρες κάτω από το νερό, με τον ίδιο να δηλώνει πως «η περιέργεια για ανακαλύψεις με οδήγησε εδώ».

«Ο στόχος μου από την πρώτη μέρα ήταν να εμπνεύσω τις επόμενες γενιές, να μιλήσω με επιστήμονες που μελετούν την υποθαλάσσια ζωή και να μάθω πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα σε ακραία περιβάλλοντα», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Dituri – ο οποίος έχει το παρατσούκλι Dr Deep Sea – ξεκίνησε την περιπέτειά του την 1η Μαρτίου, μπαίνοντας στο μικρό δωμάτιο που βρίσκεται στον βυθό λιμνοθάλασσας στη Φλόριντα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα επιθυμεί να εξετάσει πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στη μακροχρόνια έκθεση σε ακραία πίεση.

Ερευνητές μελετούν την υγεία του 55χρονου, καθώς και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης και του εγκλεισμού, πραγματοποιώντας μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις. Σύμφωνα πάντως με το πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, η παραμονή του κάτω από το νερό δεν τον έχει κρατήσει μακριά από τα καθήκοντά του, καθώς διδάσκει μέσω Διαδικτύου.

Ο καθηγητής ξυπνά κάθε μέρα στις 5 π.μ. και ασκείται, ενώ τρώει γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, αξιοποιώντας τον φούρνο μικροκυμάτων που διαθέτει. Πάντως, ο ίδιος παραδέχεται ότι σκέφτεται τη στιγμή που θα πατήσει και πάλι στεριά. «Αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι κυριολεκτικά ο ήλιος», είπε στο Associated Press.

naftemporiki.gr