Παραιτήθηκε ο Σέρβος υπουργός Παιδείας μετά το μακελειό στο Βελιγράδι

 Ο Ρούζιτς δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter επιστολή προς την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς, με την οποία υποβάλλει την παραίτησή του.

Παραιτήθηκε ο Σέρβος υπουργός Παιδείας μετά το μακελειό στο Βελιγράδι

Παραιτήθηκε ο Σέρβος υπουργός Παιδείας Μπράνκο Ρούζιτς, έπειτα από το μακελειό στο Βελγράδι, το οποίο στοίχησε τη ζωή σε 17 μαθητές.

«Η παραίτηση είναι μια προσωπική, αλλά και πολιτική πράξη, στις ανεπτυγμένες δημοκρατικές κοινωνίες και στην περιοχή μας, πολύ συχνά ένδειξη αδυναμίας», δήλωσε ο Ρούζιτς σε επιστολή του προς την πρωθυπουργό Άνα Μπρναμπιτς σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RTS .

Τεστ ναρκωτικών και απαγόρευση κινητών στα σχολεία της Σερβίας - Τι αλλάζει στην οπλοκατοχή

Το μακελειό σε δημοτικό σχολείο, αλλά και η ένοπλη επίθεση του 21χρονου μέσα σε ένα 48ωρο με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες έχουν σοκάρει τη Σερβία. Σύμφωνα με το euractiv.com, η κυβέρνηση πρότεινε μια σειρά από μέτρα που θα μπορούσαν να «ελέγξουν» λίγο περισσότερο την έξαρση βίας.

Αρχικά την αυστηροποίηση των κυρώσεων στα ΜΜΕ που μεταδίδουν σκηνές βίας, την καθιέρωση τεστ ναρκωτικών για τους μαθητές και την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

Η χωρά που σήμερα κήδεψε τα πρώτα θύματα, ακόμα θρηνεί από τις δύο ένοπλες επιθέσεις ενώ από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος Βούτσιτς ανακοίνωσε, πως μέσα στις επόμενες ημέρες, θα εγκριθεί η πρόσληψη 1.200 επιπλέον αστυνομικών με την αξιοποίηση 1.000 εξ αυτών στα σχολεία!

Η κυβέρνηση ανέθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Υγείας να μετατρέψουν τις προτάσεις αυτές σε σχέδια κανονισμών.

Παράλληλα, θα υπάρξουν αυστηρές τιμωρίες για παράνομη κατοχή και οπλοφορία και αλλαγές στον νόμο για τα όπλα μέχρι να υπάρξει καθολικός αφοπλισμός. Αποφασίστηκε επίσης να ελεγχθούν όλες οι εκδοθείσες άδειες κατοχής όπλων, να ελεγχθούν όλα τα σκοπευτήρια στη Σερβία και να καταρτιστούν κανονισμοί για τα σκοπευτήρια, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ανηλίκων.

Παράλληλα, προτείνεται να αυξηθούν οι έλεγχοι όσων ήδη κατέχουν όπλα, συμπεριλαμβανομένης της επαλήθευσης του κατά πόσον πληρούνται οι νομικές απαιτήσεις για τη φύλαξη των όπλων, αλλά και του κατά πόσον αυτά φυλάσσονται μακριά από τους ανηλίκους. Οι έλεγχοι θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι η πρόσβαση σε παιδιά και άλλα μη εξουσιοδοτημένα άτομα αποτρέπεται επαρκώς.

Πηγή: Cnn.gr