Ουρανός: Η NASA επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ωκεανοί στα φεγγάρια του πλανήτη
Οι επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη για τον έβδομο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, καθώς τελικά ο Ουρανός διαθέτει ωκεανούς στα φεγγάρια του. Και μάλιστα όχι μόνο σε ένα, αλλά ενδεχομένως τέσσερα ή περισσότερα από τα 27 φεγγάρια του μπορεί να κρύβουν υγρό νερό κάτω από τις παγωμένες επιφάνειές τους.
Την επιβεβαίωση έκανε η NASA με μια ομάδα επιστημόνων από το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL, οι οποίοι μελέτησαν συγκεκριμένα δεδομένα που είχε καταγράψει η θρυλική αποστολή Voyager, της οποίας τα δίδυμα σκάφη πλέον κινούνται σε διαστρικές περιοχές στέλνοντας ισχνά αλλά πολύτιμα δεδομένα. Συγκεκριμένα, μέρος των μελετών της ομάδας της NASA ήταν οι δορυφόροι του Ουρανού ονόματι "Άριελ", "Μιράντα", "Τιτάνια", "Ουμβριήλ" και "Όμπερον".
Αρχικά, τη μελέτη αυτών των δεδομένων είχαν εκπονήσει επιστήμονες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που ανέφεραν ότι δύο δορυφόροι του Ουρανού είναι αρκετά πιθανό να διαθέτουν ενεργά γεωλογικά συστήματα ωκεανών υπογείως.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Εκτιμάται ότι η Τιτάνια και ο Όμπερον μπορεί να έχουν ωκεανούς ικανούς για συνθήκες φιλικές στο να φιλοξενείται κάποιου είδους ζωή. Για την Μιράντα οι πιθανότητες να φιλοξενεί κάποιου είδους ζωής στους ωκεανούς της είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για το εάν διαθέτουν και οι δύο ωκεανούς αλλά εκτιμούν ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας ανάμεσά τους.
Ο Ουρανός θωρείται ο 7ος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος λόγω της απόστασής του από τον Ήλιο, ενώ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος και τέταρτος μεγαλύτερος σε μάζα πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.
Ο Ουρανός δεν είναι ο μόνος πλανήτης με ωκεάνια φεγγάρια. Ο Δίας και ο Κρόνος έχουν επίσης παγωμένους δορυφόρους που φιλοξενούν υγρό νερό κάτω από την επιφάνειά τους, όπως η Ευρώπη και ο Εγκέλαδος. Αυτά τα φεγγάρια θερμαίνονται από την παλιρροιακή θέρμανση που προκαλείται λόγω της βαρυτικής έλξης των γιγάντιων πλανητών τους.
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα αστρονομικά νέα.
Πηγή: Unboxholics.com