Σερβία: Συνελήφθη ο 21χρονος δράστης του νέου μακελειού - 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Συνελήφθη ο 21χρονος που σκόρπισε τον θάνατο σε χωριά της Σερβίας, όταν άνοιξε πυρ μέσα από το αυτοκίνητο του, σκοτώνοντας 10 άτομα και τραυματίζοντας 15.

Σερβία: Συνελήφθη ο 21χρονος δράστης του νέου μακελειού - 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Ο 21χρονος ο οποίος φέρεται να άνοιξε πυρ σε χωριά της Σερβίας το βράδυ της Πέμπτης (04/05) με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15, συνελήφθη από την αστυνομία, μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το σερβικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ύποπτος συνελήφθη κοντά στην πόλη Κραγκούγιεβατς, ενώ το Blic μεταδίδει πως ο 21χρονος κρυβόταν μαζί με τον θείο του.

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη είχε στηθεί από χθες το βράδυ μέχρι και το πρωί της Παρασκευής (05/05), μια μεγάλη επιχείρηση με εκατοντάδες σερβικές ειδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπράτισλαβ Γκάσιτς, ο ύποπτος αναγνωρίστηκε ως ο 21χρονος Uros B, ενώ στα social media κυκλοφορεί φωτογραφία του και ολόκληρο το ονοματεπώνυμό του: Uros Blazic. Σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο 21χρονος είναι γιος στρατιωτικού και δεν είχε καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα στο παρελθόν, αλλά η συμπεριφορά του ήταν "προβληματική".

Το χρονικό του μακελειού

Χθες βράδυ, σε τρία χωριά, κοντά στη Μλαντένοβατς, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της σερβικής πρωτεύουσας, o 21χρονος άνοιξε πυρ με αυτόματο τουφέκι μέσα από όχημα εν κινήσει προτού απομακρυνθεί αυξάνοντας ταχύτητα, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση RTS και άλλα ΜΜΕ.

Τα ΜΜΕ μεταδίδουν πως όλα ξεκίνησαν όταν ο Uros B βρισκόταν με μια ομάδα νεαρών στην αυλή ενός σχολείου και διαπληκτίστηκε μαζί τους. Τότε μετέβη στο σπίτι του, πήρε ένα όπλο και πυροβόλησε άτομα που κάθονταν σε παγκάκια. Έπειτα άρχισε να πυροβολεί μέσα από το αυτοκίνητό του, σκορπίζοντας τον θάνατο στο χωριό Ντουμπόνα .

σκότωσε δύο άτομα, έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας και την αδερφή του.

Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών Μπρατίσλαβ Γκάσιτς έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Σήμερα, προτού καν ανατείλει ο ήλιος, εκατοντάδες αστυνομικοί χτένιζαν την περιοχή, ενώ ελικόπτερο εφοδιασμένο με προβολέα έψαχνε επίσης τον δράστη.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα από το Βελιγράδι ο Ν. Πέλπας, υπήρχαν πληροφορίες πως ο νεαρός εντοπίστηκε και περικυκλώθηκε από την αστυνομία κοντά στην κωμόπολη Μάλι Ποζάρεβατς, αλλά αρνήθηκε να παραδοθεί και αντάλλαξε πυρά με αστυνομικούς.

Ανάστατοι συγγενείς είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ιατρικού κέντρου στο Βελιγράδι, όπου διακομίστηκαν τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N1. Η υπουργός Υγείας Ντάνιτσα Γκρούιτσιτς έκανε σύντομη επίσκεψη στο κέντρο.

Σε κατάσταση σοκ η χώρα

Η χώρα βρισκόταν ήδη από προχθές σε κατάσταση σοκ, έπειτα από το μακελειό σε σχολείο του Βελιγραδίου προχθές Τετάρτη (03/05), με εννιά νεκρούς.

Το νέο μακελειό εκτυλίχθηκε την επομένη της σφαγής από 13χρονο μαθητή οκτώ παιδιών και φύλακα μέσα σε σχολείο του Βελιγραδίου, τραγωδία που σόκαρε βαθιά τη χώρα.

Άλλοι επτά άνθρωποι, έξι μαθητές και μια εκπαιδευτικός, τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση με τη χρήση όπλου. Δυο από τα θύματα συνέχιζαν χθες Πέμπτη να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού υποβλήθηκαν σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων.

Ο νεαρός συνελήφθη λίγη ώρα μετά το μακελειό στην αυλή του σχολείου, όπου περίμενε να καταφθάσουν οι αστυνομικοί. Τέθηκε υπό κράτηση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Ο πατέρας του, γνωστός γιατρός, ιδιοκτήτης του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, συνελήφθη και αναμένεται να καταθέσει σήμερα σε εισαγγελέα. Η μητέρα επίσης προσήχθη.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος. Εορτασμοί και εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ακυρώθηκαν.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε μια «μια από τις πιο δύσκολες μέρες στη σύγχρονη ιστορία» της Σερβίας.

Στα Βαλκάνια κυκλοφορεί τεράστιος αριθμός όπλων -συμπεριλαμβανομένων πολεμικών όπλων-, μετά τις συρράξεις και την πολυαίμακτη διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας τα χρόνια του 1990. Κάπου 765.000 όπλα, ανάμεσά τους 232.000 πιστόλια, είναι νόμιμα καταγεγραμμένα στη Σερβία, χώρα περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα σκοπευτήρια είναι δημοφιλή.

Τον Απρίλιο του 2013, χωρικός δολοφόνησε 13 ανθρώπους, ανάμεσά τους μέλη της οικογένειάς του και περίοικους, όχι μακριά από τη Μλαντένοβατς, στην ίδια περιοχή που έγινε το χθεσινό μακελειό.

πηγή: News247