Κίεβο: Αρνείται την εμπλοκή του στην επίθεση στο Κρεμλίνο

Σύμφωνα με το αρχηγείο στρατού της Ουκρανίας, η δολοφονική επίθεση στην καρδιά του Κρεμλίνου είναι προβοκάτσια από την πλευρά της Ρωσίας.

Κίεβο: Αρνείται την εμπλοκή του στην επίθεση στο Κρεμλίνο

«Εξαρχής η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε την εμπλοκή της σε αυτή την υπόθεση που αφορά στην επίθεση κατά του Κρεμλίνου» δήλωσε από το Κίεβο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κώστας Ονισένκο σχολιάζοντας τις πρώτες αντιδράσεις μετά την φημολογούμενη «απόπειρα δολοφονίας» του Πούτιν.

Ως αντίποινα η Μόσχα εξαπέλυσε νέα επίθεση με drones το πρωί της Πέμπτης τόσο στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας όσο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις με άγνωστο τον αριθμό ζημιών και απωλειών, παρά τη δημόσια άρνηση συμμετοχής του σε αυτή την ενέργεια τόσο του Βολοντίμιρ Ζελέσκι όσο και άλλων Ουκρανών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το αρχηγείο στρατού της Ουκρανίας, η δολοφονική επίθεση στην καρδιά του, Κρεμλίνου που καταγράφηκε σε βίντεο είναι προβοκάτσια από την πλευρά της Ρωσίας.

Με το βλέμμα στην 9η Μαΐου

Στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, όπως μετέδωσε ο Κώστας Ονισένκο, «υπάρχουν φόβοι για το τι θα συμβεί μέχρι στις 9 Μαϊου γιατί είναι μια σημαδιακή μέρα καθώς υπάρχουν διάχυτες πληροφορίες ότι είτε οι Ρώσοι είτε οι Ουκρανοί θα αντεπιτεθούν εκείνη την ημέρα».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ οι προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού είναι μεγάλες και σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών, παρά την επιθυμία τους, θα γίνει χωρίς την αεροπορική υποστήριξη από δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

«Στην αρχή είχε καλλιεργηθεί μια μεγάλη προσδοκία για την ενδεχόμενη επιτυχία αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης και τώρα οι Ουκρανοί επιχειρούν να κατεβάσουν τους τόνους, λέγοντας ότι θα χρειαστούν και άλλες αντεπιθέσεις σε όλη την επικράτεια της χώρας», επισήμανε αναφερόμενος στις -υπό ρωσικό έλεγχο- περιοχές της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Δεκάδες θύματα από πυραυλική επίθεση στη Χερσώνα

«Χθες 21 άμαχοι σκοτώθηκαν από πυραύλους στη Χερσώνα» ανέφερε για τα θύματα που υπήρξαν μέσα σε ένα σουπερμάρκετ και άλλοι τρεις εργάτες σκοτώθηκαν την ώρα που επισκεύζαν βλάβη σε σταθμό ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε. Και όπως ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με την είδηση των βομβαρδισμών και των θανάτων από την αρχή του πολέμου.

«Για πρώτη φορά είδαμε ότι οι Ρώσοι δημοσίευσαν βίντεο με τις πτώσεις των ιρανικών drones, σημείωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο.

Από την ρωσική πλευρά η Μόσχα επιμένει ότι έγινε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μόσχα κάνει λόγο για δύο καταρριφθέντα drones με βίντεο να δείχνουν τη στιγμή της κατάρριψης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Η επίθεση στην προεδρική κατοικία αντιμετωπίζεται ως προσχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού του κράτους που πραγματοποιήθηκε παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου», όπως ανακοινώθηκε.

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα μιλά για απειλή που αγγίζει τον ίδιο τον Προέδρο Πούτιν και είτε πρόκειται για έμμεση παραδοχή αδυναμίας είτε για αφορμή κλιμάκωσης. Tαυτόχρονα, ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι όπως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζητούν την εξόντωση του Ζελένσκι και των συνεργατών του.

Πυρκαγιά σε ρωσικό διυλιστήριο από ουκρανικά UAV

Στο μεταξύ, επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε πυρκαγιά σε τομείς όπου αποθηκεύονται καύσιμα σε διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, όμως οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μπόρεσαν τη θέσουν υπό έλεγχο και να τη σβήσουν περίπου δύο ώρες αργότερα, μετέδωσε σήμερα Πέμπτη (4/5) το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίθεση είχε στόχο το διυλιστήριο Ίλσκι, κοντά στο λιμάνι Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιφέρεια Κρασνοντάρ.

Χθες Τετάρτη, πήρε φωτιά εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων κοντά σε γέφυρα που συνδέει την ενδοχώρα της Ρωσίας με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

«Δεύτερη ταραχώδης νύχτα για τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», σχολίασε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της Κρασνοντάρ, ο Βενιαμίν Κοντράτιεφ, σύμφωνα με τον οποίο δεν αναφέρθηκαν θύματα εξαιτίας της πυρκαγιάς. Δεν διευκρίνισε τα αίτια της εκδήλωσής της.

Η Ουκρανία σπανίως αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για αυτές που σύμφωνα με τη Ρωσία είναι ολοένα πιο συχνές επιθέσεις UAVs εναντίον υποδομών και στρατιωτικών στόχων, ειδικά σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

Η Μόσχα επέρριψε στο Κίεβο την ευθύνη για επίθεση την 29η Απριλίου που προκάλεσε πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στη Σεβαστούπολη.

Ενώ στην περιφέρεια Μπριάνσκ της δυτικής Ρωσίας δυο τρένα εκτροχιάστηκαν εξαιτίας εκρήξεων που επίσης αποδόθηκαν σε επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο ουκρανικός στρατός λέει πως προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό του στρατού της Ρωσίας στο πλαίσιο της προετοιμασία για την πολυσυζητημένη ουκρανική αντεπίθεση με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που έχουν κυριεύσει ρωσικές δυνάμεις.

Πηγή: ertnews.gr