Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του, πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρου

Έφοδος πραγματοποιήθηκε από την βραζιλιάνικη αστυνομία, στα πλαίσια έρευνας που διεξάγεται από τις Αρχές για παραποίηση μιας κυβερνητικής βάσης δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19.

Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του, πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρου

Στο «μάτι του κυκλώνα» για μια ακόμη φορά ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου αφού αιφνιδιαστική έρευνα πραγματοποίησε η αστυνομία της «χώρας του καφέ» στο σπίτι του.

Η έφοδος πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια έρευνας που διεξάγεται από τις Αρχές για παραποίηση μιας κυβερνητικής βάσης δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με την αστυνομία η βάση δεδομένων είχε τροποποιηθεί για να αλλάξει το καθεστώς εμβολιασμού αρκετών ατόμων, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά.

Ο στενός συνεργάτης του Μπολσονάρου, ο Μάουρο Σιντ, συνελήφθη στο πλαίσιο τη επιχείρησης.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία δήλωσε ότι «ψευδή δεδομένα» έχουν εισαχθεί στα αρχεία εμβολιασμού για τον Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, όταν ο Μπολσονάρου ήταν πρόεδρος. Με αυτόν τον τρόπο, «ήταν σε θέση να εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολίων και να τα χρησιμοποιούν για να παρακάμπτουν τους περιορισμούς που επέβαλαν οι δημόσιες αρχές στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι η ομάδα είχε επίσης έναν «ιδεολογικό λόγο» για να το κάνει αυτό.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο είναι ένθερμος αντιεμβολιαστής κατά της Covid, ο οποίος διέδωσε επανειλημμένα ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο και τις υποτιθέμενες παρενέργειές του.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της Βραζιλίας άρχισε να εξετάζει το καθεστώς εμβολιασμού του πρώην προέδρου. Κατά την έρευνα εντόπισε μια κάρτα εμβολιασμού με το όνομά του στα αρχεία που τηρούσε το υπουργείο Υγείας, αλλά υπήρχε η προειδοποίηση ότι τα δεδομένα αυτά μπορεί να έχουν τροποποιηθεί.

Ο Μπολσονάρου ταξίδεψε στη Φλόριντα στα τέλη Δεκεμβρίου, λίγες μέρες πριν ο αντίπαλός του, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ορκιστεί στην εξουσία και έμεινε στις ΗΠΑ μέχρι τις 30 Μαρτίου.