Σουδάν: Φτάνει στην Ελευσίνα το C-27 με τους 27 Έλληνες - Απεγκλωβίστηκαν ακόμα 7 ομογενείς

Το αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας με τους 27 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν αναμένεται στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας ενώ ακόμα 7 ομογενείς και οι οικογένειές τους κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα.

Σουδάν: Φτάνει στην Ελευσίνα το C-27 με τους 27 Έλληνες - Απεγκλωβίστηκαν ακόμα 7 ομογενείς

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναμένεται να φτάσει το αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας με τους 27 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν γύρω στις 10:20 το πρωί της Τρίτης (25/4) ενώ 7 επιπλέον άτομα, ομογενείς και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (25/4), με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Στο αεροσκάφος που αναμένεται να φτάσει στη Σαλαμίνα βρίσκονται και οι δύο τραυματίες, που απεγκλωβίστηκαν με τη συμβολή Γάλλων και Ιταλών ενώ μαζί τους επιβαίνουν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών, γιατροί και το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος C-27 J Spartan που είχε μετακινηθεί στην Αίγυπτο, απογειώθηκε περίπου στις 17:00 το απόγευμα από την βάση Ασουάν προς το Τζιμπουτί και αργά τη νύχτα προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί.

Στο Τζιμπουτί παρελήφθησαν οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί και το ταξίδι επιστροφής έχει ενδιάμεσο σταθμό ξανά το Ασουάν στη Νότια Αίγυπτο, (5 ώρες είναι το ταξίδι έως την Αίγυπτο) και τελικός προορισμός η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, (4 ώρες Αίγυπτος- Ελλάδα).

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό των ομογενών και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους της χώρας.

Παράλληλα, στις 12 το μεσημέρι ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν.

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα και για 72 ώρες κατόπιν μεσολάβησης των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες, που επικεντρώνονται κυρίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους τουλάχιστον 3.700.

πηγή: News247