Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για διάλυση της Βουλής

Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για διάλυση της Βουλής - Η διαδικασία μέχρι τις εκλογές

Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για διάλυση της Βουλής

Στη Βουλή θυροκολλήθηκε το Προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση του σώματος, σε συνέχεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία κοινοποιήθηκε το πρακτικό του υπουργικού συμβουλίου, που αποφάσισε την προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου. Το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θυροκόλλησε στην ανατολική είσοδο του Μεγάρου, στις 20:10 το βράδυ, ο φρούραρχος της Βουλής.

Στο προεδρικό διάταγμα αναφέρεται η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, καθώς και η ημερομηνία σύγκλησης της Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί στις 11 το πρωί της Πέμπτης, 1 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ μία μέρα αργότερα, την Παρασκευή, η νέα Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρο του σώματος.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Κατά το διάστημα μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα μέλη της κυβέρνησης παραμένουν στα υπουργεία τους, με την εξαίρεση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Καθήκοντα υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει η καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (πρώην Συνήγορος του Πολίτη), Καλλιόπη Σπανού, ενώ, την αρμοδιότητα της δημόσιας ενημέρωσης για την πορεία του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Η κα Σπανού είναι εκείνη που θα παραδώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος με τη σειρά του θα επισκεφθεί σχετικώς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 37) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει ως Πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι επόμενες εκλογές ωστόσο, θα διεξαχθούν με βάση το νόμο 4654/2020, που ενισχύει το πρώτο κόμμα με έως και 50 έδρες. Σημειώνεται ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 54) το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο διάστημα μέχρι τις εκλογές, αυτές είναι:

Να συγκροτηθούν οι εφορευτικές επιτροπές

Να γίνει ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφόρων

Να καθοριστούν τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας

Να πραγματοποιηθεί ο εφοδιασμός των εκλογικών τμημάτων με τα ψηφοδέλτια, τους εκλογικούς φακέλους, τους σάκους, τις κάλπες, αλλά και τα παραβάν

Να γίνει εκτύπωση και προώθηση στα εκλογικά τμήματα και καταστήματα των εκλογικών καταλόγων, βιβλίων και εντύπων που θα χρησιμοποιήσουν οι εφορευτικές επιτροπές και άλλα όργανα

Να εκδοθεί το πρόγραμμα ψηφοφορίας

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής να παραλάβουν το εκλογικό υλικό

Πηγή: cnn.gr