Θρίλερ με τη λάμψη στον ουρανό του Κιέβου: Η NASA διαψεύδει ότι ήταν δορυφόρος της

Ανατρέπει την επικρατέστερη εξήγηση για την εμφάνιση της τεράστιας λάμψης στον ουρανό του Κιέβου η NASA. Εντείνεται η ανησυχία για την προέλευση της. 

Θρίλερ με τη λάμψη στον ουρανό του Κιέβου: Η NASA διαψεύδει ότι ήταν δορυφόρος της

Πολλές είναι οι εικασίες που έχουν προκύψει από την μυστηριώδη λάμψη που φώτισε τον ουρανό πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου την Τετάρτη (20/4).

Αρχικά οι αξιωματούχοι στο Κίεβο δήλωσαν ότι υποπτεύονταν ότι επρόκειτο για δορυφόρο της NASA που έπεσε στη Γη, αλλά η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δήλωσε στο BBC ότι αυτός βρισκόταν ακόμη σε τροχιά.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία προχώρησε στην εικασία ότι η λάμψη μπορεί να ήταν και μετεωρίτης.

Ό,τι κι αν ήταν, η πολεμική αεροπορία φάνηκε βέβαιη ότι δεν προκλήθηκε από ρωσική αεροπορική επίθεση - κάτι που θα φάνταζε περισσότερο συνηθισμένο μιας και συμβαίνει συχνά από τη ρωσική εισβολή και έπειτα.

Η έντονη λάμψη παρατηρήθηκε στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα γύρω στις 22:00 (19:00 ώρα Ελλάδας).

Ενεργοποιήθηκε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής, αλλά "η αεράμυνα δεν ήταν σε λειτουργία", δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Serhiy Popko.

"Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το φαινόμενο αυτό ήταν αποτέλεσμα της πτώσης ενός διαστημικού δορυφόρου της NASA στη Γη", δήλωσε ο κ. Πόπκο.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ένας αποσυρθείς δορυφόρος βάρους 300 κιλών θα επανέλθει στην ατμόσφαιρα την Τετάρτη.

Το διαστημικό σκάφος RHESSI, που χρησιμοποιείται για την παρατήρηση των ηλιακών εκλάμψεων, εκτοξεύθηκε σε χαμηλή γήινη τροχιά το 2002 και παροπλίστηκε το 2018, δήλωσε η NASA.

Ωστόσο, ο Rob Margetta από το Γραφείο Επικοινωνιών της NASA δήλωσε στο BBC ότι ο δορυφόρος βρισκόταν ακόμη σε τροχιά τη στιγμή που παρατηρήθηκε η λάμψη και θα εισερχόταν ξανά στη γήινη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Nasa και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνέχισαν να παρακολουθούν τον RHESSI, πρόσθεσε.

Τα ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από θεωρίες και memes σχετικά με το τι θα μπορούσε να ήταν η λάμψη, με ένα δημοφιλές θέμα να είναι ότι προκλήθηκε από εξωγήινους.

πηγή: News247