ΥΠΕΞ για Σουδάν: Σε ανοιχτή γραμμή με Ερυθρό Σταυρό για τους Ελληνες τραυματίες

Σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό βρίσκεται το ΥΠΕΞ για τους Ελληνες στο Σουδάν

ΥΠΕΞ για Σουδάν: Σε ανοιχτή γραμμή με Ερυθρό Σταυρό για τους Ελληνες τραυματίες

Για την κατάσταση των δύο Ελληνων τραυματιών, αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Σουδάν ενημερώνουν διπλωματικές πηγές, οι οποίες σημειώνουν ότι δεν είναι ακόμα δυνατός ο απεγκλωβισμός τους.

Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Νίκου Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Ελληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δύο τραυματιών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Περίπου 150 εγκλωβισμένοι Ελληνες στο Σουδάν
Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Ελληνες βρίσκονται στο Σουδάν, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα απόδημου ελληνισμό.

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Ελληνες να μην ταξιδέψουν εκεί, αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Ελληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους», δήλωσε χθες στην ΕΡΤ.

«Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο», είπε o υφυπουργός.

Πάντως, ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε ότι αν κριθεί απαραίτητο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο σύνολό τους, μπορούν να προχωρήσουν σε εκκενώσεις από το Σουδάν, είτε να υπάρξει εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες.

Τουλάχιστον 270 νεκροί, 2.600 τραυματίες

Οι μάχες που μαίνονται από το Σάββατο στο Σουδάν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Καταδικάζω όλες τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών» και «στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», ανέφερε χθες Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Κατήγγειλε ακόμη τις «λεηλασίες δομών υγείας» και τη «χρήση τους για στρατιωτικούς σκοπούς», ενώ κάλεσε εκ νέου να προσφερθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στις δομές υγείας σε όσους τη χρειάζονται, ζητώντας από τις αντιμαχόμενες πλευρές να «εργαστούν για να υπάρξει ειρήνη».

Η βοήθεια που είχε διανείμει ο ΠΟΥ προτού ξεσπάσουν οι μάχες σε δομές υγείας στη χώρα έχουν εξαντληθεί, είπε ακόμη ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες, είναι αδύνατο να οργανωθούν νέες παραδόσεις και νοσοκομεία στο Χαρτούμ δεν έχουν απολύτως απαραίτητα εφόδια για να περιθάλψουν τραυματίες.

Η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε χθες από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέντι», δεν τηρήθηκε. Εκρήξεις και πυρά εξακολουθούν να ακούγονται από την πρωτεύουσα της χώρας, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.

Πηγή: kathimerini.gr